TAKO SE SLAVI ODLAZAK NA MUNDIJAL: Predsjednik Paname dao slobodan dan čitavoj naciji

11.10.2017. u 02:40

TEMPO

Predsjednik Paname Juan Carlos Varela je odlučio da 11. oktobar bude neradni dan, kako bi nacija proslavila ovaj nesvakidašnji uspjeh


FOTO: (Tanjug/AP)

Herojskom pobjedom protiv Kostarike (2:1), ostvarene nakon preokreta u drugom poluvremenu, a golom Toresa u 88. minutu, Panama je ostvarila svoj prvi plasman na Svjetsko prvenstvo u historiji.

Porazom na gostovanju Trinidadu i Tobagu, selekcija SAD - to je još jedno veliko iznenađenje u KONKAKAF zoni - ostala je bez plasmana na Mundijal prvi put od 1986. godine. Ekipa SAD neće ići čak ni u baraž.

Poraz Amerikanaca, eto, iskoristi su Panama, kao i Honduras. I Honduras je dva puta gubio od Meksika, 1:0 i 2:1, ali je preokretom u nastavku stigao do pobjede od 3:2 i plasmana u baraž. Rival Hondurasu bit će Australija.

Predsjednik Paname Juan Carlos Varela je odlučio da 11. oktobar bude neradni dan, kako bi nacija proslavila ovaj nesvakidašnji uspjeh.

"Čujemo glas naroda, proslavite ovaj historijski dan za Panamu. Sutra (srijeda) je nacionalni praznik", naveo je predsjednik, dodajući da će đaci biti oslobođeni časova, kako u javnim, tako i u privatnim školama.


(TBT)