ZARADIO I BAKŠIŠ Dačić pjevao Erdoganu na turskom jeziku (VIDEO)

12.10.2017. u 09:53

GLOBAL

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić pjevao je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na turskom jeziku na svečanoj večeri organizovanoj u Erdoganovu čast


FOTO: (Sandžakpress/Screenshot)

Turski predsjednik nalazi se u dvodnevnoj posjeti Srbiji, stigao je u ponedjeljak uveče, kada je bio gost predsjednika Vučića, a zvanični dio njegove posjete počeo je u utorak,

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić pjevao je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na turskom jeziku na svečanoj večeri organizovanoj u Erdoganovu čast.

Snimci Dačićevog pjevanja Erdoganu objavljeni su na društvenim mrežama.

Na jednom snimku se može vidjeti kako Dačić u blizni stola za kojim su Erdogan i njegova supruga Emina, kao i srpski predsjednik Aleksandar Vučić sa svojom suprugom Tamarom, pjeva pjesmu "Osman Aga" na turskom jeziku.

Takođe, objavljen je i snimak na kojem se vidi kako Dačić na svečanoj večeri pjeva Miljacku za koju mu je beogradski muftija Mustafa Jusufspahić dao bakšiš.

Na svečanoj večeri predsjednici Srbije i Turske razmijenili su poklone - Vučić je Erdoganu poklonio ćilim, a Erdogan Vučiću bicikl i šah.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da Srbija osjeća Tursku kao prijatelja."Nije ovo 1389. godina, kako neki misle, već je ovo 2017. godina. Želimo najbolje moguće odnose sa Turskom, naši odnosi su značajni za interese i budućnost Srbije", rekao je Vučić.

Turski predsjednik nalazi se u dvodnevnoj posjeti Srbiji, stigao je u ponedjeljak uveče, kada je bio gost predsjednika Vučića, a zvanični dio njegove posjete počeo je u utorak.

Za Erdogana je prvo priređen svečani doček ispred Palate Srbije, uz postrojenu Gardu i intoniranje himni dviju zemalja, a pored predsjednika Vučića, turskog zvaničnika dočekali su i članovi Vlade Srbije.

Erdogan se tokom svečanog prijema zadržao u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, a na pitanje zašto Dačića nije sreo ranije po dolasku u Beograd, Vučić je odgovorio: "Dačić ne voli da ustaje rano“.

Danas u Novom Pazaru

Nakon svečanog dočeka, uslijedio je tet-a-tet razgovor predsjednika koji je, kako se navodi, trajao duže od jednog sata, a zatim i sastanci dvije delegacije i potpisivanje više sporazuma između Srbije i Turske, prenosi B92.

Dvojica predsjednika su potom šetala Kalemegdanom.

Erdogan će danas posjetiti Novi Pazar, koji ga dočekuje ukrašen bilbordima s njegovim likom i zastavama Srbije, Turske i BiH.

Inače, Erdogan je u autorskom tekstu za "Politiku" naveo da su Turska i Srbija dvije ključne zemlje na Balkanu, kao i da se i danas mogu vidjeti tragovi zajedničke historije u jeziku, arhitekturi, kuhinji i kulturi.

"Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama", naveo je Erdogan.
(TBT)