KO JE GOSPOĐA ERDOGAN? Odbila da se uda pokrivena, optužuju je da nemilice troši i da nema ništa protiv harema

12.10.2017. u 09:53

TEME

Dok se o Recepu Tayyipu Erdoğanu manje-više sve zna, informacija o prvoj dami Turske ima daleko manje. Žena koja sa Erdoganom već 40 godina dijeli dobro i zlo u početku nije učestvovala u političkoj karijeri svog muža, a onda se našla u centru lokalnog skandala


FOTO: (Tanjug/AP)

Bila je to šesta godina vladavine turskog predsjednika. Turska, tada i dalje neokrnjenog Ataturkovog naslijeđa, nije dobro podnijela stajling Emine Erdogan. Tačnije, riječ je o predstavnicama organizacije "Žene evropske republike Turske", koje su optužile Eminu Erdogan da je nosila hidžab tokom putovanja u inostranstvo, i tako "na netačan i nepravilan način predstavila lice savremene turske žene u međunarodnoj javnosti". Međutim, sve je ostalo na tužbi, a nakon inicijalne vijesti o ovom slučaju se više ništa nije znalo.

Konzervativna braća

Emina Erdogan ima 62 godine, a rođena je u Istanbulu. Međutim, i dalje postoje nedoumice oko naselja u kom je rođena, što je u Istanbulu jako važno: jer, ogromna je razlika između savremenog Uskudara (njen rodni kraj po jednim podacima) i konzervativnog i religioznog Fatihoma (u koji je stavljaju drugi izvori).

Emina ima arapske korijene. Najmlađe je i jedino žensko dijete u porodici od petoro djece. Pohađala je umjetničku školu "Mithat paša", ali je dobrovoljno napušta prije mature.

Kada je imala 15 godina, stariji brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer "to nije priličilo djevojčicama njenih godina".


FOTO: Tanjug/AP

Emina je u jednom od rijetkih intervjua priznala da je to jako teško podnijela, te da je u jednom momentu pomišljala i na samoubistvo. Ipak, u pomoć joj je pritekla majka, koja joj daje dozvolu da izlazi iz kuće. Uskoro upoznaje spisateljicu Šule Jiskel, koja je preispitivala ulogu turske i uopšte muslimanske žene u svijetu.

Emina uskoro postaje član udruženja "Asocijacija idealističke žene". Aktivno djelujući u toj službi, upoznala je i svog budućeg supruga, za kog se udala 4. jula 1978, uz veliki otpor Erdoganove majke, koja je insistirala da joj se sin oženi potpuno pokrivenom devojkom, što Emina nije htjela.

- Tajip je izgubio nekoliko kilograma zbog stresa nakon svađe sa majkom. Izgledao je kao duh - rekla je pomenuta spisateljica Juksel.

Preživjela je sve uspone i padove svog supruga, od dolaska na čelo Istanbula, preko njegovih zatvorskih dana (Erdogan je četiri meseca proveo iza rešetaka zbog izazivanja vjerske mržnje), pa sve do njegovog osnivanja partije AKP i dolaska na čelo zemlje.

Promjena za 180 stepeni

Emina Erdogan je 2011. godine dobila nagradu Fonda Krans Montana za svoj rad o položaju žena u islamskom svijetu.

- Mi smatramo da sve žene na svijetu zaslužuju sva socijalna i politička prava. Prava žena ne treba da se prinose na žrtvu balansu snaga i bezbjednosti nekih režima. Zato smatram da našu borbu za mir, demokratiju i slobodu treba nastaviti sa velikom odlučnošću. Želim još jednom da ponovim da mi odbacujemo dvojne standarde i diskriminaciju - rekla je tada Emina i postala heroj sekularnih žena Turske.

Ova njena izjava na dodjeli nagrada veoma je bitna, jer će već nekoliko godina kasnije promijeniti stavove po tom pitanju.

Bilo je to 2016. godine, kada je njena izjava o haremima odjeknula u turskoj, ali i svjetskoj javnosti.

- Harem je prelijepa škola života. Kada gledamo umjetnička djela, u najvećem broju slučajeva srećemo žene opsjednute željom za vlašću i zadovoljstvima. Istovremeno, haremi su bili škole za žene, dom u kojem su se one pripremale za život, dobijale obrazovanje i zanimale dobrotvornim radom. Svim tim su upravljale majke sultana - izjavila je prva dama Turske na konferenciji "Majke sultana koje su ostavile trag u turskoj historiji".

Ovo je izazvalo nevjericu u turskoj javnosti, a jedan turski univerzitetski profesor je, komentarišući izjavu prve dame, na Twitteru napisao da su "u vrijeme Murata III knjige bile jedino što nikada nije ušlo u harem".

Islamski principi: Priklanjanje muževljevom stavu

Emina Erdogan je ovu izjavu dala samo dan nakon što je njen suprug rekao da su "žene prije svega majke", i tako izazvao bijes desetina hiljada žena koje su u znak protesta izašle na ulice Istanbula.

Recep Tayyip Erdoğan je i ranije bio na udaru kritika zbog izjava da muškarci i žene ne mogu da budu ravnopravni jer "to nije prirodno", kao i da je "islam definisao položaj žene u društvu, a to je uloga majke".


FOTO: Tanjug/AP

Kritikovan je i zbog izjave kako bi "svaka turska porodica morala da ima najmanje troje djece", kada je kontraceptivna sredstva izjednačio sa "vazdušnim napadima na civile".

Kritike o prekomernom trošenju novca

Britanski mediji, na čelu sa "Daily Mailom", pisali su o rasipništvu porodice Erdogan i luksuznoj predsjedničkoj palati u kojoj boravi prva porodica Turske.

Bijela palata ima 1.150 soba, a njena izgradnja koštala je 615 miliona dolara. Četvorosturko je veća od Versaja Luja 14, a sa prvog mjesta najvećih palata svrgla je velelepno zdanje sultana od Bruneja. Britanski tabloidi navode da samo račun za struju mjesečno premašuje pola miliona dolara.

U pokušaju da Eminu Erdogan prikažu kao štedljivu, jednostavnu i ekološki osviješćenu prvu damu, turski mediji su pisali da ona upravlja kuhinjom u predsjedničkoj palati, navodeći njene napore da se "što više smanji otpad", zbog čega se navodno kore limuna i jabuka recikliraju, a koštice maslina koriste za pripremanje umaka...

Međutim, ubrzo su se pojavile tvrdnje da se u palati najviše konzumira bijeli čaj iz turske pokrajine Rize, na istočnoj obali Crnog mora, i to onog koji se prodaje za 1.800 do 2.000 dolara za kilogram.


(TBT, Blic)