„SPASITELJ SVIJETA“ Da Vincijeva slika prodata za 100 miliona dolara

11.10.2017. u 01:19

MARKER

Posljednja slika italijanskog umjetnika Leonarda da Vincija u vlasništvu privatnog kolekcionara bit će prodata u New Yorku 15. novembra


FOTO: (EPA-EFE/CHRISTIES HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

"Spasitelj svijeta" ("Salvator Mundi"), slika Hrista koja pokazuje izuzetno majstorsko umijeće, dugo se smatrala kopijom, ali su stručnjaci kasnije potvrdili njenu autentičnost, prenosi Hina.

Kako navode ,do danas je sačuvano manje od 20 platana Leonarda da Vincija, renesansnog slikara, čiji je opus bio cijenjen još tokom njegovog života, navodi Kristi. Uz "Salvator Mundi", sve slike su u vlasništvu muzeja i galerija.

"Za aukcijske stručnjake, ovo je Sveti gral", rekao je na medijskom predstavljanju slike Loik Guze iz te kuće.

Slika će prije aukcije biti izložena u Hong Kongu, San Franciscu i Londonu, odakle putuje u New York gdje će je javnost moći vidjeti prije aukcije.

Slika skromne veličine 65 x 45 centimerata je restaurirana i nakon izložbe o Da Vinciju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011-2012, zadnji put je prodata evropskom kolekcionaru čiji identitet nije poznat.

Na istoj aukciji bit će ponuđena i slika "Sixty Last Suppers" američkog umjetnika Andyja Warhola koju čini šezdeset reprodukcija Leonardove "Posljednje večere", a procjenjuje se na 50 miliona dolara.


(TBT)