VELIKO PRIZNANJE BOSANSKOM PJESNIKU Džemaludin Latić dobitnik međunarodne nagrade za poeziju „NEDŽIB FAZIL KISAKÜREK“

12.10.2017. u 09:53

KULTURA

Savremeni bosanskohercegovački pjesnik Džemaludin Latić ovogodišnji je dobitnik međunarodne nagrade za poeziju „Nedžib Fazil Kisakürek“ koja će mu biti dodijeljena u decembru u Istanbulu


FOTO: Latić (Facebook)

Savremeni bosanskohercegovački pjesnik Džemaludin Latić ovogodišnji je dobitnik međunarodne nagrade za poeziju „Nedžib Fazil Kisakürek“ koja će mu biti dodijeljena u decembru u Istanbulu, a na dodjelu se očekuje i dolazak predsjednika Republike Turske, Redžepa Tajjipa Erdogana.

 Nagrada je dosad dodjeljivana četiri puta turskim pjesnicima, a od ove godine uvedena je i dodatna, međunarodna kategorija. Za čitaoce The Bosnia Times-a pjesnik Latić je, nakon što smo mu prvi čestitali, rekao: - Nedžib Fazil je jedan od najvećih turskih pjesnika, i zato sam zahvalan najprije dragom Allahu, dž.š., na daru koji mi je On poklonio, a onda i žiriju sačinjenom od pisaca i književnih kritičara koji mi je dodijelio ovo priznanje. Našoj javnosti je manje poznato da je i najveći bošnjački pjesnik svih vremena, Alauddin Sabit el-Užičevi el-Bosnevi, također nagrađivan u Turskoj i kod Kjabe. Sve nas, divanske pjesnike, veže ista, osmanskoislamska civilizacija i kultura, i zato ovo priznanje vidim i kao priznanje za naših 400 divanskih pjesnika. A neobično me raduje što će na dodjelu priznanja doći i predsjednik Erdogan kojeg su, kao što je poznato, hapsili zbog citiranja Nedžib Fazilovih stihova – jer Nedžib Fazil je, osim kao veliki pjesnik, bio i veliki islamski ideolog i aktivist, inspiracija savremenim turskim piscima, misliocima i političarima; on je živi um i duša savremene Turske.  


FOTO: Fazil (Wikipedia)

Ko je bio Nedžib Fazil Kisakürek

Nedžib Fazil (1904-1983) bio je turski pjesnik, prozni i dramski pisac, islamski aktivist i ideolog. Rođen je na Čemberlitašu, kvartu u blizini Sultan Ahmetove džamije, od oca Turčina i majke muhadžirke sa Krete. Studirao je filozofiju i „lijepe umjetnosti“ u Parizu i Ankari i dugo bio odan kemalističkom sekularizmu i nacionalizmu. Nakon upoznavanja sa istanbulskim nakšibendijama, vratio se na islamski put i, kao vodeći pjesnik i mislilac Turske, bio učitelj mnogim turskim generacijama (poznat po svojoj devizi: Islamizacija prije svega i iznad svega!). Najpoznatija djela su mu: poema Canim Istanbul (Moj dragi Istanbul), roman Lav u ogledalu, drama Kamen sabura  i dr. U povodu 75. godišnjice rođenja, 1980. g., Fondacija za tursku kulturu dodijelila mu je nagradu „Najveći živi pjesnik Turske“. Umro je 1983. g., a sahranjen je na mezaristanu iznad Sultan Ejupa.


(TBT, Autor Ajdin Latić)