OSKAROVCI MU SE KLANJALI KAO BOGU A on je seksualni manijak koji je napastovao desetine glumica

11.10.2017. u 02:32

LIFESTYLE

Novi skandal trese Hollywood i mogao bi označiti početak kraja jednog od najvećih fimskih studija.


FOTO: H. Weinstein (Tanjug/Jordan Strauss/Invision/AP, File)

Filmski studio Weinstein Company uručio je otkaz Harveyju Weinsteinu nakon što su u javnost izašle nove informacije o zlostavljaljajnju glumica, piše Guardian.

Vijest da je jedan od filsmkih mogula godinama seksualno uznemiravao i zlostavljao glumice objavljena je prošle nedjelje u New York Timesu, nakon čega je on otišao na “bolovanje”. Uprava Weinstein Companyja kojeg je Harvey osnovao sa bratom Robertom prvo je podržala njegovu odluku, međutim u nedjelju mu je ipak uručila otkaz.

"Usljed novih saznanja o neprimjerenom ponašanju Harveyja Weinsteina, uprava Weinstein Company koja uključuje Roberta Weinsteina, Lancea Maerova, Richarda Koenigsberga i Taraka Ben Amara odlučila je uručiti otkaz Harveyju Weinsteinu. O odluci koja odmah stupa na snagu obavijestili smo Harveyja Weinsteina", stoji u izjavi uprave.

Otpuštanje Weinsteina kulminacija je prošlosedmične priče New York Timesa o filmskom mogulu u kojoj se tvrdi da se Weinstein zbog optužbi za seksualno zlostavljanje sudski nagodio s najmanje osam žena te da je tokom godina pod velom poslovnih sastanaka različite žene pozivao u svoju hotelsku sobu te ih potom seksualno uznemiravao.

Stvari su se, piše New York Times, kao po unaprijed napisanom scenariju, odvijale na isti način. Uvijek je to bila hotelska soba, uvijek jutro, na važnom sastanku, uz doručak. A onda umjesto toga golotinja, lascivne ponude i seksualni nasrtaji.

Tako je bilo i te 1997. godine u luksuznom hotelu u Beverly Hillsu.

A Ashley Judd, tada još relativno nepoznata mlada glumica u usponu, svježa sa seta uspješnog trilera “Kolekcionar” s Morganom Freemanom, nije imala pojma da će se “važni” sastanak uz doručak pretvoriti u traumatično iskustvo. Nije posumnjala čak ni kad su je iz restorana poslali u hotelsku sobu, piše New York Times.

Tamo se pred njom pojavio Weinstein odjeven samo u ogrtač i predložio joj da je izmasira. Ili, ako to baš ne želi, može ga gledati dok se tušira. Posao? O tome mogu i kasnije.

“Stalno sam ponavljala ne i ne, puno puta i na različite načine. A on je stalno nudio nove stvari. Bilo je to teško pregovaranje, pod prisilom” opisala je situaciju Judd punih dvadeset godina nakon tog događaja.

“Razmišljala sam samo o jednoj stvari: kako da se izvučem iz te sobe, a da ga pritom ne naljutim”.

Jer Weinstein, jedan od osnivača studija Miramax i s bratom Bobom pokretač Weinstein Companyja, pune tri decenije važio je za jednog od najbitnijih i najmoćnijih hollywoodskih producenata, studijski mogul koji je pažljivo gradio imidž liberala, zagovornika ženske jednakosti, humanitarca i mecene sedme umjetnosti.

Malo ko je uticao na pop-kulturu u posljednje dvije decenije kao on: šest filmova koje je producirao ili finansirao osvojilo je Oskare za najbolji film, a pripisuju mu se velika ostvarenja, od “Zaljubljenog Shakespearea”, “Plačljive igre” i “Vriska” do “Paklenog šunda”, “Dobrog Willa Huntinga” i “Engleskog pacijenta”...

Istraga New York Times koja je u petak nakon objave kao bomba odjeknula Hollywoodom sada razotkriva nešto o čemu se po hodnicima filmskih studija šuškalo godinama: Harvey Weinstein bio je i perfidni predator i seksualni napasnik.

Judd, možda i najpoznatija njegova žrtva nikako nije jedina, naprotiv, sad se otkriva kako je s najmanje osam žena Weinstein sklopio vansudske nagodbe. Da bi šutjele. Za to ih je plaćao između 80 i 150 hiljada dolara po slučaju.

A “slučaj” je uglavnom uvijek značio isto. Weinstein se pred njima pojavljivao potpuno go, tražio ih da ga gledaju dok se tušira, tjerao ih na masaže, dobacivao im neugodne ili lascivne komentare i nudio različite neprikladne radnje.

Među najglasnijima je već duže vreme je Lauren O’Connor, zaposlena u njegovoj kompaniji, koja je još 2015. godine pisala upravi kako bi upozorila da je zbog njega kancelarija postala izrazito neugodno mjesto za žene.

“Njegovi komentari pretvaraju me u seksualni objekt i ponižavaju iako se trudim ponašati izrazito profesionalno. Imam 28 godina i želim graditi karijeru i zarađivati za život, a Harvey je 64-godišnjak, svjetski poznat čovjek. Odnos moći između nas je 10 za njega, nula za mene”, napisala je u svom dopisu, nakon čega su Bob Weinstein i ostali članovi uprave sproveli istragu i zaključili kako nema dokaza za optužbe.

Ali Weinstein je imao ozbiljan problem. Laura Maddan, bivša zaposlena, prošla je slične događaje kao i ostale djevojke, još početkom devedesetih.

“Vrsni je manipulator i stalno te tjera da se pitaš: jesam li ja ta koja ima problem”, ispričala je ona. Nakon što joj je po ko zna koji put nudio masažu, Holden se zaključala u kupatilo i plakala.

Popis žrtava je podugačak, iako se nisu još sve javno oglasile. Među njima je i Rose McGowan, jedna od zvijezda horora “Vrisak” koji je producirao Weinsteinov Miramax, zatim Zelda Perkins i Emily Nestor, njegove bivše zaposlenice, te italijanska manekenka Ambra Battilana koja je prije dve godine pozvala policiju nakon što ju je Harvey Weinstein navodno ispipao po cijelom tijelu.

Kad je objavljena priča NY Timesa, Weinsteinovi advokati odmah su zaprijetili tužbama te ispovijesti žena proglasili lažnim i namjernim blaćenjem. Međutim, on sam uskoro se obratio javnosti prilično bizarnim pismom. Dijelom se izvinio, dijelom opravdavao i na kraju se povukao sa svih svojih pozicija. Pismo je pokazatelj kakva je hollywoodska korporativna kultura i način odnošenja prema ženama, ali i bizaran način na koji moćnici poput njega misle da će riješiti probleme.

“Odrastao sam u ’60. i ‘70, u vrijeme kad su pravila ponašanja i odnosi prema zaposlenima bili bitno drugačiji. Takva je tada bila kultura. Ali do danas sam na teži način naučio da to ne može biti izgovor i svjestan sam da sam nanio bol svojim kolegicama. Izvinjavam se, moram biti bolja osoba i boriti se protiv svojih demona. Okupio sam tim stručnjaka i terapeuta s kojima ću raditi na sebi pa uzimam bolovanje. Poštujem sve žene. Ili kako je to Jay Z napisao u svojoj pjesmi: ‘Nisam čovjek za kojeg sam se smatrao, ali bolje da to postanem zbog svoje djece’. Isto vrijedi za mene, želim drugu priliku i radit ću na tome da je zaslužim”, napisao je između ostalog u svom pismu.

Weinstein je odrastao u Queensu, uvijek su ga smatrali pomalo sirovim dečkom s ulice, autsajderom koji je kritičare osvojio svojom upornošću i hrabrošću. Njegov Miramax pretvarao je male, kvalitetne filmove u velike hitove. Jedna zanimljiva anketa iz 2015. godine otkrila je da se u 1.400 analiziranih govora na Oscarima više puta zahvaljivalo njemu nego Bogu.

Kažu da je Hollywoodski establišment uvijek prezirao braću Weinstein, posebno Harveyja kojem karakter nikad nije išao u prilog. Nezgrapan, pomalo neugledan, s čestim izljevima bijesa i bez dlake na jeziku, u skupocjenim restoranima i na gala večerama djelovao je kao slon u staklarskoj radnji, a zbog miješanja u filmove koje je producirao (posebno zbog rezanja scena) pratio ga je nadimak Edward Makazoruki.

Zbog toga je, piše Los Angeles Times, Weinstein sada svjestan da će ga malo ko podržati nakon optužbi za seksualno uznemiravanje. Privatni pad prati i poslovni, jer Weinsteinima teritoriju kradu nove kompanije - Amazon Studios, Netflix i Fox Searchlight.

“Jedino je čudno koliko dugo je uspio da se održi” rekao je novinarima jedan od šefova u Miramaxu. Tip poput njega nije imao šanse - previše je uživao u jelu, cigarama i ženama, iznudama i svađama da bi se to moglo tolerirati.

Weinstein je u jednom trenutku bio toliko moćan da je u svojoj kompaniji na praksu doveo i Obaminu kćer Maliu, a dugo je drugovao i sa Donaldom Trumpom. Također je prikupljao novac za kandidaturu Hillary Clinton.

“Dugo poznajem Harveyja Weinsteina”, rekao je Trump u subotu i dodao da ga uopće ne čudi ovo što se dogodilo. Uostalom on i Trump imaju sličan odnos prema ženama.

Istraga protiv Weinsteina zasad nije pokrenuta, a njegovi advokati, iako priznaju da je mogao biti obzirniji, mnoge od optužbi još uvijek poriču. Kažu da ne vide problem s Ashley Judd jer se kasnije “uredno pojavila u dva njegova filma”.

Isto važi za Rose McGowen, koja je navodno primila sto hiljada dolara nakon “slučaja” u hotelskoj sobi na festivalu Sundance, ali ne, tvrde advokati, kao dokaz krivice, već je Weinstein samo želio da izbjegne medijsku pažnju. Ona je nakon toga odglumila rolu u “Vrisku”.

Možda najsvježiji primjer napastovanja veže se uz italijansku manekenku Ambru Battilanu, koja se 2015. sastala s Weinsteinom jer je silno željela postati glumica.

Weinstein joj je rekao da prvo želi da isproba dvije stvari - da li su njene grudi prave i šta ima ispod suknje. Nakon što je počeo dodirivati, pozvala je policiju.

Veliki broj glumaca i javnih ličnosti oglasio se povodom slučaja Weinstein, međutim mnogo je glasnija tišina njegovih dugododišnjih saradnka – hollywoodskih a-listera. Neki od njih, poput Meryl Streep, su se našli na meti medija zbog šutnje. Međutim, čuvena glumica, probila je tišinu danas i poručila je da su “sramotne vijesti o djelima Harveyja Weinsteina bacile sjenku na one čiji je rad on podržavao i na dobra djela koja je podržao”. Ona je podržala “neustrašive žene koje su se oglasile” nazivajući ih herojima.

“Jedna stvar mora biti jasna. Nisu svi znali. Harvey je podržavao moj rad srčano, naša poslovna veza bila je puna poštovanja, isti je slučaj i sa nekim drugim kolegama”. Nisam znala za ove optužbe; nisam znala za finansijske poravnanja sa kolegicama; nisam znala za sastanke u hotelskim sobama i kupatilima, i za druge nedolične radnje”, navela je ona. “I ako su zaista svi znali, sumnjam da bi istraživački novinari u zabavnoj i mainstream štampi o tome šutjeli decenijama”.

Mnogi su ocijenili njeno saopćenje kao "mlako" i prekasno objavljeno, a na meti se našla i Demokratska partija na čelu sa Hillary Clinton, za koju je Weinstein prikupljao novac. Među onima koji su osudili Clinton je i osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

(TBT, NYT, Guardian)