“SOCIJALIZAM SA KIČMOM” Higgins: Socijalizam se vratio iako su ga proglasili mrtvim

11.10.2017. u 02:32

BUSINESS

“Socijalizam se vratio, iako je mnogo onih koji su ga proglasili mrtvim i sahranili na kraju historije devedesetih”, tvrdi ekonomista John Higgins


FOTO: (SERGEI CHIRIKOV/EPA)

U autorskom tekstu za najuticajniji britanski dnevnik, koji je istog dana napravio pravi bum na siteu "Guardiana", Higgins piše da se ova ideja provlači i među američkim neoliberalima.

"Upravo 'meki liberalizam', koji su zastupali Tony Blair i Bill Clinton iscrpljuje svoju privlačnost i to ne samo u engleskom govornom području", tvrdi Higgins. "U Evropi su se pojavile nove kretnje lijevo da bi izazvale ili zamijenile socijaldemokratske partije koje su diskretovale politike štednje u posljednjoj deceniji".

Australijski ekonomista dalje piše da je podrška socijalizmu naročito jaka među onima ispod 30 godina, čijim iskustvom dominira globalna finansijska kriza i decenija ekonomske stagnacije i porasta nejednakosti.

Pominju se i nedavni izbori u Velikoj Britaniji, gdje je Jeremy Corbyn dobio više od 60 odsto glasova građana između 18 i 25 godina. Slično je bilo i u Americi, gdje je Bernie Sanders imao najveću podršku mladih.

Osnovni uzroci podrške socijalizmu koje ekonomista propagira su tehnološke promjene koje su "radikalno promijenile strukturu ekonomije i društva". Dok je centralnu ulogu u industrijskoj ekonomiji sredinom 20. vijeka imala proizvodnja, poput rudarstva i poljoprivrede, ekonomijom 21. vijeka dominiraju usluge, uključujući zdravstvo, obrazovanje i telekomunikacije, koje zahtijevaju različite oblike ekonomske organizacije.

Drugo, sredinom 20. vijeka ekonomska aktivnost, što je činio posao od države ili preduzeća, bitno se razlikovala od ne-ekonomskih aktivnosti (kućni rad, volontiranje, nevladine organizacije...).

Higgins zato predlaže da, da bismo imali socijalističku ekonomiju 21. vijeka, potrebno je razmotriti mnogo širi opseg koji uklapa veliki, mali biznis, državu, ali i javna netržišna dobra, NGO, neprofitne organizacije i domaćinstva. On ovaj oblik naziva socijalizam sa kičmom.


(TBT)