NE UMIRI ZA MNOM, ARGENTINO: Da li Ministarstvo zdravlja ovako savjetuje Argentince da prežive fudbalsku utakmicu

09.10.2017. u 02:51

TEMPO

Strast ka fudbalu može dovesti do srčanog ili moždanog udara, kaže se u saopštenju koje navodno potpisuju najbolji argentinski ljekari


FOTO: (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Ako je i izmišljeno - dobra je fora: Ministarstvo zdravlja Argentine, navodno je još prije tri godine, za Mundijal u Brazilu, spremilo saopštenje kako tokom velikih utakmica ne bi došlo do pogoršanja zdravlja nacije. A Argentincima će to baš trebati pred odlučujući meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje reprezentacija Mesija i Dibale igra u Ekvadoru u srijedu rano ujutru po našem vremenu.

Na internetu se zato ponovo pojavilo "zvanično saopštenje" u kojem se navodi kako navijači treba da se ponašaju tokom meča kako bi sačuvali zdravlje.

"Strast sa kojom navijači gledaju fudbalske utakmice može dovesti do toga da ljudi sa historijom bolesti dobiju srčani ili moždani udar. Emocionalni stres koji penal-serija ili odlučujući pogodci mogu da izazovu povećavaju rizik od srčanih problema, što su potvrdile i mnoge studije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo i koje namirnice treba izbjegavati tokom gledanja meča:

"Nikako ne uzimati alkohol i napitke pune šećera, ali ni masnu hranu. Umjesto toga, ohrabrili bismo navijače da pripreme krompire u rerni ili da se odluče za pecivo ili šargarepu. Također, navijači bi trebalo da prave aktivne pauze tokom meča – treba da ustanu i pomjeraju ruke i noge tokom pauza, a svima bi prijala i kratka šetnja tokom poluvremena", navodi se u tekstu koji se proširio sportskim siteovima.


(TBT)