OPASNIJI OD ŠEŠELJA?! Zukorlić: Nemaju moć da me smijene

11.10.2017. u 02:31

REGIONAL

Predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Muamer Zukorlić kaže da zahtjev za njegovu smjenu nema težinu


FOTO: Zukorlić (Tanjug)

Predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Muamer Zukorlić kaže da zahtjev za njegovu smjenu nema težinu.

Podsjetimo, njegovu smjenu tražio je Rektorski savjet Konferencije univerziteta Srbije.

Zukorlić kaže da njihov zahtjev nema težinu, da nije podnijet po proceduri i da Odbor nema obavezu da ga razmatra.

"Ako kažete za nekog da je nekompetentan, onda navedite koje to kompetencije ne ispunjava i po kojim standardima. Ako kažete - zloupotrijebio položaj, navedite kojim postupkom. Nemamo nijednu pravnu ni logičku argumentaciju njihovih optužbi", rekao je Zukorlić za "Politiku".

On apeluje na elektronske medije da naprave emisiju uživo, pozovu svih 17 rektora državnih i privatnih univerziteta u KONUS-u s jedne strane i samo njega s druge kako bi se "argumentovano sučelili i da javnost Srbije vidi ko govori istinu".

Zukorlić za "Politiku" kaže da je skupštinskom Odboru za obrazovanje dostavljen zahtjev za njegovo razrješenje sa funkcije predsednika tog tijela, ali ističe da "ne može da pokrene smjenu svako kome padne na pamet da skloni nadzor".

On objašnjava da je skupštinsko tijelo za obrazovanje, između ostalog, i nadzorni organ svim segmentima i ustanovama obrazovanja.

"Incijativa KONUS-a pokrenuta je za vreme donošenja Zakona o visokom obrazovanju, kada sam iznio prijedlog da se taj propis popravi amandmanima, što je ta oligarhijska grupa shvatila kao opasnost po svoje monopolističke pozicije", kaže Zukorlić. On dodaje da su u KONUS-u "mislili da će ga zaplašiti zahtjevom za smjenu i da će zaboraviti amandmane".

"Nisam ja taj koji se plaši, niti koji se potkupljuje", ističe Zukorlić, dodajući da su usvojeni svi amandmani Odbora za obrazovanje čime je zakon u znatnoj mjeri popravljen, a ključno je što onemogućava monopol.

Za inicijativu KONUS-a Zukorlić kaže da samo ukazuje da su njegove optužbe tačne i da su oni "do ovog zakona bili svojevrsna paradržavna formacija koja je u visokom obrazovanju imala apsolutnu moć, a nije imala nikakvu odgovornost".

"Moj zahtjev je bio da se njihova paradžavna moć ukine", uvjerava Zukorlić, koji razloge koje KONUS navodi u zahtjevu za njegovu smjenu sa čela Odbora za obrazovanje ocjenjuje kao kvalifikacije s namjerom diskvalifikacije, targetiranja i stigmatizacije bez argumenata.


(TBT)