ŽESTOK UNUTARBOŠNJAČKI SUKOB, PLJUŠTE PRIJETNJE SMRĆU Latić: Mi ćemo se s ovim ropstvom obračunati revolucionarno

11.10.2017. u 02:31

BOSNA

Mi ćemo se s tim ropstvom obračunati revolucionarno, svim legalnim, a ako treba i nelegalnim sredstvima. Nama je, jer nam rade o glavi, po šerijatu i međunarodnom pravu dozvoljeno sve osim zločina – stoji u pismu prof. dr. Džemaludina Latića koje je zaključio uzvikom: „Smrt fašizmu, komunizmu i begovatima, živjela sloboda za Bošnjake“.


FOTO: Zukorlić, Latić, Alispahić (public)

Doktorirao sam s čistom desetkom – javno se prije desetak dana pohvalio Muamer Zukorlić, bivši muftija sandžački, aktuelni predsjednik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka i poslanik u Skupštini Srbije.

On je stekao titulu doktora humanističkih nauka na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru pred komisijom u kojoj su bili Muhamed Filipović, Enver Halilović i Refik Šećibović.

Lažni doktor nauka

Ovo je u BiH i posebno Srbiji izazvalo iznenađenje utoliko veće što je Zukorlić osnivač i šef Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru koji nema službene akreditacije. Kako je sam izjavio, imao je ideju da doktorira u Libanu gdje je i magistrirao „ali zbog hajke i osporavanja Univerziteta u Novom Pazaru, odlučio sam da sa svima koji s njim imaju veze stanem u red i budem dio njih, dakle solidarnost je osnovni razlog“. Na pitanje šta će mu doktorat ustanove koija nema akreditacijeu i šta će s diplomom, Zukorlić je odgovorio kako će radije čuvati ovce u svom rodnom selu „nego od onih koji osporavaju Univerzitet nešto tražiti“. Inače, Zukorlić je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Na vijest o Zukorlićevom doktoratu, reagirao je i publicista i novinar Fatmir Alispahić iz Tuzle saopćivši kako je „njegov doktorat degradacija akademske prakse i nema nikakvu naučnu vrijednost“. Nakon toga, pokrenuta je hajka protiv Alispahića koji je to javno i objavio. Kazao je kako je dobio prijetnje od Nedžada Šaćirovića, Zukorlićevog dugogodišnjeg tjelohranitelja i još nekih ljudi koji su mu bliski.

Ako je jedan „doktor nauka“ pao na to da mu se titula brani pištoljima i prijetnjama, onda je posve jasno da taj čovjek pripada mafijaškom a ne akademskom društvu – direktan je Alispahić.

On je podcrtao razočaranost šutnjom Islamske zajednice, akademskih i vjerskih autoriteta.

Kako smo jučer neslužbeno saznali, narednih dana može se očekivati da se u cijeli ovaj unutarbošnjački okršaj uključe i neki vjerski autoriteti, tim prije što i Zukorlić i Alispahić važe za veoma utjecajne osobe u islamskim krugovima u BiH.

Pismo podrške i poruka

Jučer se prvi oglasio književnim dr. Džemaludin Latić, profesor na FIN-u u Sarajevu – pismom je uputio podršku Alispahići u poslao nekoliko zanimljivih poruka koje će, nema dvojbe, izazvati brojne komentare. On ističe da su i njemu prijetili „isti tipovi koji su okružili Zukorlića, jednog od najbogatijih tajkuna u cijeloj Srbiji i pola Bosne“, nazvavši ga ublehašem i gangsterom. Kako kaže o Zukorlići „jadne Sandžaklije smiju govoriti samo ako ga kuju u zvijezde kao 'historijsku ličnost, bre', a ko god o njemu i njegovom pajdašu Mustafi Ceriću (bivši reis) progovori i jednu kritičku riječ, nastrada“. Latić navodi slučaj Bekira Mekića za kojeg kaže da je istinski vjerski učenjak – njega je Zukorlić nokautirao u službenim prostorijama IZ-a „i on je završio u bolnici, niko iz Sarajeva nije stao u njegovu odbranu i Mekić živi bez posla, a Zukorlić je unaprijeđen“. Latić ističe kako je „užasna šutnja ovih 'velikih Bošnjaka' koju demonstriraju prema tom skandalu“.

On daje i savjet Alispahiću – da bude oprezan kad ulazi u džamije i „zbavi sebi dobru handžarinu pa pod pazuh, a javno zatraži od krvopija na vlasti da ti daju pištolj i to onaj s najviše metaka“. Dalje ga savjetuje da potegne prvi ako ta živina krene na njega i preporučuje mu „budi okretan (da samo vidiš kako ja to činim u Sarajevu) jer te i ova ni srbijanska država, a pogotovo tzv. Islamska zajednica neće zaštititi od naoružanog 'muftije' Zukorlića“.

-Mi smo za njih smrtna opasnost zato što smo protiv njihove nelegitimne vlasti. Ne daj se, to je tvoje pravo, a ovo je naša država, ovo je naš narod i ovo je našre ropstvo koje nam je škart nametnuo, a ono su kukavice, bašibozuk koji se popeo na vrh mindera, nažderao i napio iz budžeta iz vitara i zekjata našeg pobožnog naroda. Mi ćemo se s tim ropstvom i bašibozucima obračunati revolucionarno, svim legalnim, ako treba i nelegalnim sredstvima. Nama je, jer nam rade o glavi, po šerijatu i međunarodnom pravu dozvoljeno sve osim zločina – stoji u pismu prof. dr. Džemaludina Latića koje je zaključi uzvikom: „Smrt fašizmu, komunizmu i begovatima, živjela sloboda za Bošnjake“.

(TBT, Dnevni list)