TEŽAK ŽIVOT MONARHA: Po dolasku u Moskvu saudijski kralj suočio se s velikim problemom, nije znao šta raditi! (VIDEO)

08.10.2017. u 00:44

TEME

U četvrtak navečer kralj Saudijske Arabije Salman stigao je u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom no posjeta nije počela tako dobro.


FOTO: (Profimedia, Sputnik)

Dvojica lidera su na razgovorima u Kremlju učvrstili odnos ključan za određivanje cijene nafte u svijetu, koji bi mogli biti važni i za rješavanje sukoba na Bliskom istoku.

Kralj Salman, prvi saudijski monarh koji je posjetio Rusiju dok je bio na vlasti, u Moskvu je vodio izaslanstvo koje je dogovorilo zajednička ulaganja vrijedna nekoliko milijardi dolara, čime su osigurana prijeko potrebna ulaganja ruskoj privredi pogođenoj niskim cijenama nafte i sankcijama zapada. S druge strane, Saudijci su izrazili želju za kupovinom ruskog raketnog sistema S-400, jednog od najboljih sistema protuzračne odbrane na svijetu.

No, posjeta kralja Salmana nije počela tako dobro. Štaviše, po 81-godišnjeg monarha, bilo je prilično „dramatično“. Naime, taman dok je Salman izlazio iz aviona, pod njegovim nogama zaustavile su se pozlaćene pokretne stepenice kojima se kralj spušato prema ruskom tlu.

Njegov pomoćnik odmah je uhvatio svojeg kralja kako se ovaj, ne daj Bože, ne bi ozljedio pri padu sa statičnih stepenica, a sam Salman bio je prilično zbunjen ovom iritantnom neugodnosti. 

Gotovo 25 sekundi saudijski je kralj čekao da se stepenice pomaknu pa kad se to nije dogodilo oprezno je napravio prvi korak, kao da se spušta na površinu Mjeseca, a ne niz stepenice. Naposljetku se nekako spustio, ali ne prije nego što su trenutak uhvatile kamere svjetskih medija, a u svijesti javnosti urezali korisnici Twittera koji su ironično komentirali kako "treba moliti za Salmana u ovom teškom trenutku".


Video: (YouTube)

(TBT, Jutarnji.hr)