TURSKI ARHEOLOZI TVRDE U Antaliji pronađen grob Svetog Nikole

07.10.2017. u 00:07

RELIGIJA

Turski arheolozi tvrde da su u Antaliji pronašli skoro netaknut hram i mjesto na kojem je sahranjen Sveti Nikola.


FOTO: (Profimedia)

Areheolozi u Turskoj vjeruju da su konačno pronašli grob Svetog Nikole, koji je na Zapadu poslužio kao inspiracija za lik Djeda Mraza. 

Naime, oni su pronašli grobnicu u gradu Demre u Antaliji za koju vjeruju da je mjesto na kojem je počivao Sveti Nikola. 

Cemil Karabayram, vođa istraživanja, rekao je da je ovo veliko otkriće i da će iskopavanje početi uskoro. 

"Postigli smo veoma dobre rezultate, ali pravi posao tek sada počinje. Doći ćemo do zemlje i možda ćemo pronaći netaknuto tijelo svetog Nikole", izjavio je direktor agencije za istraživanje i spomenike u Antaliji Cemil Karabayram.

Sveti Nikola, koji je živio u četvrtom vijeku, bio je episkop i poznati čudotvorac, a poznat je bio i po svojoj navici tajnog darovanja.

Prema jednoj verziji događaja, njegove mošti su iz Demrea u Bari prokrijumčarili mornari i položili ih u Baziliku svetog Nikole i to 700 godina nakon njegove smrti, kada su Krstaši izgubili bitku sa islamskim osvajačima. 

Posljednjih godina crkva u Demre oblasti u Antaliji, u blizini rodnog mjesta Svetog Nikole, obnovljena je i privlači mnoge posjetioce. 

Demre je izgrađen na ruševinama Mire, grada u kojem je svetac, poštovan u gotovo svim kršćanskim crkvama, živio. 

Prema do sada pronađenim dokumentima, turski arheolozi vjeruju bi tijelo sveca i dalje moglo biti u kompleksu hrama koji je pronađen u Antaliji. 

Oni kažu da je hram koji je sada pod zemljom, gotovo netaknut, ali je nedostupan, zbog toga što se između njega i nove crkve nalaze reljefi i mozaici koji moraju biti očuvani.

(TBT, N.G.)