AGENT FBI PONOVO OTVARA SLUČAJ ANE FRANK: Ko je izdao djevojčicu?

07.10.2017. u 00:07

TEME

Vjeruje se da je porodicu otkrio Gestapo, mada je muzej Kuća Ane Frank prošle godine objavio studiju koja ukazuje na to da je sklonište možda otkriveno slučajno


FOTO: (Wikimedia Commons)

Uprkos decenijama istrage, još postoje pitanja u vezi sa slučajem Ane Frank na koja nije odgovoreno. Kako je pronađeno sklonište u kojem se Ana Frank skrivala za vrijeme Holokausta i danas je misterija, iako je njen otac Oto, jedini preživjeli član porodice, proveo godine pokušavajući da dođe do odgovora, prenosi Mental Floss.

Ipak, jedan bivši agent FBI planira da ponovo otvori zastarjeli slučaj, prenosi Guardian.

Vins Pankoke i njegov tim od 19 forenzičkih stručnjaka pokušat će pomoću novih metoda da utvrde kako su se događaji odvijali prije nego što je Ana odvedena u Bergen-Belsen, gdje je umrla najvjerovatnije od tifusa.

Pankoke, koji je posljednjih godina radio na pitanjima kolumbijskog narkotika putem prikrivenih istraga, rekao je: "Mi ne pokušavamo da upiremo prstom ili gonimo. Ja samo pokušavam da riješim posljednji slučaj moje karijere. Ne postoji zakon koji ograničava istinu", prenosi Guardian.

Cijeli tok procesa bit će bilježen na siteu "Cold Case Diary", a rezultati istrage trebalo bi da budu objavljeni 4. augusta 2019. godine, 75 godina nakon otkrivanja skloništa Frankovih.

Vjeruje se da je porodicu otkrio Gestapo, mada je muzej Kuća Ane Frank prošle godine objavio studiju koja ukazuje na to da je sklonište možda otkriveno slučajno.

Pankoke navodi da je otkrio dokumenta vezana za hapšenje Frankovih, za koje se ranije vjerovalo da su uništena, a koja su zapravo poslana u SAD nakon Drugog svjetskog rata i tek nedavno deklasifikovana, prenosi b92.

Istraživači će također izvršiti detaljnu analizu arhiva Kuće Ane Frank, kao i brojnih zapisa izjava svjedoka i saslušanja u vezi sa ovim slučajem.


(TBT)