MJERA PROTIV „ZAPADNOG INFILTRIRANJA“ Članu nuklearnog pregovaračkog tima 5 godina robije

04.10.2017. u 12:23

MARKER

Iranske vlasti osudile su člana iranskog tima za pregovaranje o nuklearnim pitanjima na pet godina zatvora, javlja Reuters, pozivajući se na agenciju Tasnim

FOTO: Poster (TWITTER/shabnaame)

Iranske vlasti osudile su člana iranskog tima za pregovaranje o nuklearnim pitanjima na pet godina zatvora, javlja Reuters, pozivajući se na agenciju Tasnim.

Privatna agencija Tasnim i neki drugi iranski mediji navode da je riječ o iransko-kanadskom državljaninu Abdolrasulu Dori Esfahaniju, za koga tvrde da možda posjeduje pasoše još nekih zemalja.

Mediji u Iranu su prošle godine objavili da je nuklearni pregovarač sa dvojnim državljanstvom uhapšen nakon što je optužen da je neprijateljima te zemlje pružao osjetljive ekonomske informacije.

U maju je zvaničnik iranskog sudstva Golamhosein Mohseini Edžei rekao da je jedan član pregovaračkog tima, koji se suočava sa optužbama za špijunažu, osuđen na zatvorsku kaznu, ali je dodao da ne može da pruži više detalja.

"Taj slučaj je revidiran pred Apelacionim sudom i petogodišnja zatvorska kazna je potvrđena", navodi Tasnim pozivajući se na neimenovani "obavještajni izvor".

Inače, ta iranska agencija je jula 2016. prenijela da je uhapšen član iranskog pregovaračkog tima koji je bio nadležan za bankarska pitanja tokom pregovora.

Bezbjednosni zvaničnici su uhapsili više biznismena, uključujući iranske, koji imaju američko, evropsko ili kanadsko državljansto, a u okviru mjera povodom "zapadnog infiltriranja", navodi Reuters.

Iran je sa SAD i još pet svjetskih sila 2015. postigao sporazum koji je doveo do ukidanja većeg dijela međunarodnih sankcija protiv Irana u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa Teherana, a potencijalo opuštanje odnosa sa Zapadom uznemirilo je iranske konzervativce, napominje britanska agencija.


(TBT)