BARCELONA NAPUŠTA LA LIGU Predsjednik otkrio što donosi nezavisnost Katalonije

03.10.2017. u 01:56

TEMPO

"U slučaju nezavisnosti, katalonski klubovi iz La Lige, Barcelona, Espanyol i Girona, morat će odlučiti u čijem prvenstvu će igrati - španskom, talijanskom, francuskom ili engleskom."


FOTO: (Getty Images/Guliver Image)

Josep Maria Bartomeu objavio je što će klub, koji je 24 puta bio prvak Španjolske i 29 puta osvojio kup te zemlje, napraviti ako se provede odluka katalonskog naroda s referenduma o odcjepljenju od Španije.

Preko 90 posto onih koji su glasali na referendumu bili su za nezavisnost. Tačnije, od  2.262,424 listića koje španska vlada nije zaplijenila, njih 2.020,144 bilo je za nezavisnost.

Katalonske vlasti tvrde da je ovako izražena volja naroda obvezujuća i da slijedi postupak razdruženja od Španije i proglašenje samostalne i suverene Katalonije.

Španija referendum i njegove rezultate ne priznaje te odgovara da će Kataloniji ukinuti široku autonomiju.

Barcelona čeka rasplet, a Bartomeu je nakon sastanka uprave izjavio: "U slučaju nezavisnosti, klub i njegovi članovi odlučit će u kojoj ligi ćemo igrati".

Engleski i francuski mediji pišu kako Barcelona ozbiljno razmatra traženje prijema u Premier League ili Ligue 1.

"Prolazimo kroz teško, komplicirano razdoblje. S obzirom na ono što će se dogoditi u budućnosti, odlučit ćemo mudro i smireno", podvukao je predsjednik Barcelone.

Katalonski ministar sporta Gerard Figueras prošlog tjedna je izjavio da će Barcelona, ali i drugi katalonski klubovi, moći igrati u prvenstvima drugih zemalja ako Katalonija proglasi nezavisnost od Španije:

"U slučaju nezavisnosti, katalonski klubovi iz La Lige, Barcelona, Espanyol i Girona, morat će odlučiti u čijem prvenstvu će igrati - španskom, talijanskom, francuskom ili engleskom."

Trenutno se prva opcija koju je ministar naveo ne čini izglednom, jer su španske vlasti nedjeljni referendum i izražavanje volje katalonskog naroda pokušale zaustaviti brutalnim i masovnim policijskim nasiljem.


(TBT)