SPOR OKO „AUDICIJE“ Stjepanović: To je studentska vježba koja je doživjela neukusnu eksploataciju

03.10.2017. u 02:03

KULTURA

"Ja sam je smislio - nisam je baš od početka smislio, preuzeo sam je iz knjige 'Sistem' Stanislavskog i radio sam to prvo u Beogradu '79., a onda sam to poslije kao školsku vježbu radio u Sarajevu"


FOTO: Stjepanović (Nedeljnik)

Možda je biografski podatak da je Boro Stjepanović kao profesor glume tvorac predstave "Audicija" i najmanje važan za ovog popularnog jugoslovenskog glumca. Tek, sarajevska "Audicija" ovih dana vraća na prostore bivše Jugoslavije, a Bori Stjepanoviću se to baš i ne dopada. On je nedavno za sarajevsku N1 televiziju, između ostalog govorio i o ovom projektu.

Rekao je da se nije priključio postavi predstave "Audicija" iz istih razloga zbog kojih se nije priključio ni prije 30 godina.

"To je jedan projekat dobar, kao školski projekat, kao vježba, ali doživio je jednu eksploataciju takvu nevjerovatnu, neukusnu, jer je to trebalo da se produži, da se igra unedogled u aranžmanu Rake Đokića, onog nekog Breninog menadžera. Ja sam odbio. Oni me nisu poslušali. Ja sam se naljutio i onda nisam s njima govorio više godina", rekao je Stjepanović.

A da li su ga zvali sada, kada se "Audicija" ponovo pojavljuje na ovim prostorima?

"Sada sam ja isto tako pitan da li bih igrao tu - ne. Poslije čitam, oni bi ipak, poslije svega. Onda sam zvao jednog od njih i rekao te poručio svima da onda nismo govorili par godina a sada do kraja života. Ja se ne stidim 'Audicije', čak se ponosim jer je to vježba. Ja sam je smislio - nisam je baš od početka smislio, preuzeo sam je iz knjige 'Sistem' Stanislavskog i radio sam to prvo u Beogradu '79. godine sa klasom na kojoj su bili Mira Karanović, Mima Karadžić, Ljilja Blagojević, a onda sam to poslije kao školsku vježbu radio u Sarajevu. Onda smo to okupili, osmislili, igrali, dobro je bilo za Otvorenu scenu Obala, zaradili smo neke pare, dovršili smo scenu, podigli je na tehnički nivo", rekao je Stjepanović.


(TBT)