POTRES U VATIKANU: Sveštenici katoličke crkve traže DA SE SVRGNE papa Franjo jer je “LAŽNI PAPA“

03.10.2017. u 02:02

RELIGIJA

U pismu se optužuje Franjo da je propagirao sedam „pozicija jeresi“ koje se tiču „braka, moralnog života i požrtvovanosti“ u svojim dokumentima iz 2016. godine po imenu „Radost ljubavi“ i „djela, riječi i propusti.“


FOTO: Franjo (EPA)

Papa Franjo se bori da zadrži mjesto pape nakon što ga je nekoliko desetina visoko rangiranih članova rimsko katoličke crkve zvanično optužilo da „širi jeres“ i da je lažni papa.

U pismu od 25 strana upućenom papi Franji prošlog mjeseca koje je dostavljeno Povezanoj Štampi u subotu, 62 potpisanika su izdali „korekcioni dokument“ papi – rijetku korekcionu mjeru za koju su rekli da se nije primjenjivala unutar crkve još od 14. stoljeća.

U pismu se optužuje Franjo da je propagirao sedam „pozicija jeresi“ koje se tiču „braka, moralnog života i požrtvovanosti“ u svojim dokumentima iz 2016. godine po imenu „Radost ljubavi“ i „djela, riječi i propusti.“

Organizatori su naveli da je posljednji put takva korekciona mera upućena papi Ivanu XXII 1333. godine zbog grešaka koje je kasnije opovrgnuo.

Inicijativa prati drugi formalni akt od strane četiri tradicionalnih kardinala koji su pisali Franji prošle godine u cilju razjašnjavanja mnogih pitanja, odnosno „dubioza“ koje su imali oko dokumenata iz 2016. godine.

Franjo nije odgovorio ni na jednu inicijativu. Potparol Vatikana nije odmah odgovorio na e-mail u kojem je zatražen komentar prošle subote.

Organizatori su rekli da je inicijativa značajna bez obzira na to i znak zabrinutosti grupe akademika i pastora za Franjinu poziciju, za koju su rekli da predstavlja opasnost za vjernike.

Pokret starijih sveštenika Vatikana da se papa Franjo proglasi lažnim papom dolazi mjesec dana nakon što je predsjednik Putin kritizirao papu da „gura političku ideologiju umjesto da vodi crkvu“ i upozorio je da vođa katoličke crkve nije „Božiji čovjek.“

„Papa Franjo koristi svoju platformu da nametne opasnu ljevičarsku političku ideologiju na povodljive ljude širom svijeta koji mu vjeruju zbog njegove pozicije,“ rekao je Putin.

„Ukoliko pogledate šta on (papa) govori, jasno je da on nije Božiji čovek. Bar ne kršćanskog Boga. Ne Boga iz Biblije,“ rekao je Putin u mornaričkoj katedrali Sveti Nikola u Kronstadu u augustu.

„On sanja o svjetskoj vladi i globalnom komunističkom sistemu represije. Kao što smo vidjeli, taj sistem se ne podudara sa kršćanstvom.“


(TBT)