ZAKON STUPIO NA SNAGU: "Burke" u Austriji zabranjene

02.10.2017. u 06:39

RELIGIJA

Zakon o zabrani pokrivanja lica u Austriji stupila je na snagu i od sada svako, ko u javnosti nosi odjeću koja mu pokriva lice, može biti kažnjen sa do 150 eura


FOTO: (GettyImages)

O zabrani, koja se u Austriji naziva i “zabranom burki“, informišu flajeri koji su napravljeni na njemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku.

Također su o stupanju na snagu zakon informisane ambasade, međunarodne organizacije i islamska vjerska zajednica.

Ko od nedjelje bude nosio burke ili drugu odjeću koja pokriva lice bit će suočen sa administrativnom, to jest novčanom kaznom.

Prema zakonu, ako osoba, na zahtjev policije otkrije lice, neće biti izrečena kazna, ali ako to ne učini bit će uhapšena radi utvrđivanju identiteta, te je posljedica i kazna.

Alžirsko-francuski biznismen Rachid Nekkaz najavio je da će, kao i što čini u drugim zemljama, preuzeti kazne koje bude izrekla austrijska policija muslimanskim ženama zbog nošenja garderobe po islamskim vjerskim zakonima.

“Ako se prihvata sloboda vjere mora se prihvatiti i vidljivost vjera“, poručio je Nekkaz.

Zanimljivo je da su austrijski biskupi kritikovali novi zakon, a kardinal Christoph Schönborn rekao je da se radi o “prevelikom zahvatu u civilne slobode“.

Austrijska policija najavila je da će, u primjeni zakon, biti posebno “senzibilna“.

Austrijska vlada je, iako u narodu zakon biva nazvan “zabranom burki“, isti formulisala vjerski neutralnim, i u njemu je jedini izuzetak za pokrivanje lica predviđen iz zdravstvenih razloga, kao i tradicionalnih manifestacija, kao što je karneval, odnosno i za lica koja moraju prekriti lice zbog posla, kao što su klovnovi, ljekari i radnici u nekim poslovima.

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastian Kurz posebno se, na mestu ministra za integraciju i spoljne poslove, zalagao za usvajanje ovog zakona.

“Ko u Austriji nosi nikab ili burku mora računati na posljedice“, poručio je Kurz još prije nedjelju dana, a i koalicioni partner Socijaldemokratska partija (SPO) istakla je da Nikab i burka predstavljaju fundamentalističko tumačenje vjere.

Zbog novog zakona, koji je danas stupio na snagu, mnoge arapske zemlje izdale su upozorenje svojim građanima za putovanje u Austriju.


(TBT, Agencije)