TAJNI PLAN ZA PODJELU IRAKA I SIRIJE: 200.000 Izraelaca se očekuje u Kurdistanu kada se proglasi nezavisnost

02.10.2017. u 06:39

BLISKI ISTOK

Prema časopisu Israel-Kurd sa sjedištem u Eerbilu, izraelski premijer, Benjamin Netanyhu i Masud Barzani, samoimenovani predsjednik budućeg nezavisnog Kurdistana, postigli su tajni sporazum


FOTO: Barzani, Netanyahu (public)

Prema časopisu Israel-Kurd sa sjedištem u Eerbilu, izraelski premijer, Benjamin Netanyhu i Masud Barzani, samoimenovani predsjednik budućeg nezavisnog Kurdistana, postigli su tajni sporazum.

Tel-Aviv se obavezao da će u Kurdistan poslati 200.000 Izraelaca kurdskog porijekla.

Ovo obavještenje je naširoko ponavljano u turskoj, iranskoj i arapskoj štampi. Plan stvaranja Južnog Sudana i Kurdistana je bio izraelski vojni cilj nakon raketnog razvoja krajem devedesetih godina. Ove teritorije, koje su u velikoj mjeri pod upravom Izraelaca, omogućile su napad na Egipat i Siriju.

Od 8,5 miliona Izraelaca koji žive u Izraelu, oko 200.000 njih su kurdskog porijekla. U martu 1951. godine je “Operacija Ezra i Nehemija“ (nazvana po biblijskim ličnostima koje su organizovale let jevrejskog naroda iz Vavilona) dozvolila da 11.000 jevrejskih Kurda emigrira iz Iraka u Izrael. Američki jevrejski JDC (Joint Distribution Committee) u New Yorku je finansirao ovu operaciju. Avioni koji su korišteni za ovaj prevoz je obezbijedio kubanski diktator Fulgensio Batista.

Porodica Barzani, koja upravlja iračkim Kurdistanom, historijski je povezana sa Izraelom. Mulah Mustava Barzani, otac aktuelnog predsjednika Masuda Barzanija, bio je jedan od visokih zvaničnika Mosada.

Izraelski premijer je jedini šef vlade koji je pružio javnu podršku stvaranju nezavisnog Kurdistana izvan historijske kurdske teritorije.

Uprkos zabrani proglašenoj od strane Ustavnog suda u Iraku, referendum će se održati 2017. godine u cilju proglašenja ove nove države.


(TBT)