AMERIČKA VOJSKA PRIZNAJE: Lider Al Kaide je fiktivni lik, nikad nije postojao, sve je izmišljeno...

28.09.2017. u 14:50

TEME

Američka vojska priznala je da je lider Al Kaide u Iraku, Abulah Rašid al-Bagdadi, fiktivni lik koji nikada nije postojao


FOTO: (public)

Američka vojska priznala je da je lider Al Kaide u Iraku, Abulah Rašid al-Bagdadi, fiktivni lik koji nikada nije postojao.

Viši američki vojni portparol, brigadni general Kevin Bergner, kaže da su teško dostupni Bagdadijevi audio snimci obezbijeđeni od strane glumca po imenu Abu Adulah al-Naima.

Ovo lukavstvo, kaže Bergner, je izmislio Abu Ajib al-Masri, lider Al Kaide u Mesopotamiji, rođen u Egiptu, koji je pokušavao da prikrije dominantnu ulogu koju stranci igraju u toj pobunjeničkoj organizaciji.

Taktika je bila da se izmisli Bagdadi, lik čije ime utvrđuje njegov irački pedigre, da se on instalira kao šef organizacije po imenu Islamska država Iraka, a zatim se uredi da se Masri njemu zakune na vjernost. Ajman al-Zavahiri, zamjenik Osame bin Ladena, pokušao je da pojača ovu prevaru tako što se pozivao na Bagdadija u svojim video i internet izjavama.

Dokaze za ove američke tvrdnje, rekao je Bergner na informativnom brifingu pružio je irački pobunjenik: Kalid Abdul Fatah Daud Mahmud al-Mašadani, za koga je rečeno da je 4. jula zarobljen u Mosulu od strane američke vojske.

Prema Bergnerovim riječima, Mašadani je najstariji irački operativac u Al Kaidi u Mespotamiji. Počeo je u pobunjeničkoj grupi Ansar al-Suna prije nego što se pridružio Al Kaidi u Mesopotamiji prije više od dvije godine, i postao “medijski emir“ ove grupe za cijeli Irak. Bergne je rekao da je Mašadani također bio posrednik između Masrija u Iraku i bin Ladena i Zavahirija, kome Amerikanci pružaju podršku i vode njihove iračke filijale.

“Mašadani potvrđuje da su al-Masri i strani lideri kojima je okružen, a ne Iračani, donijeli operativne odluke“ za Al Kaidu u Mesopotamiji, kaže Bergner.

Borba između američke vojske i filijale Al Kaide u Iraku je politička, kao i vojna. Jedna svrha brifinga u srijedu čini se da je bila da se zaustavi 90 odsto pripadnika grupe za koje se vjeruje da su Iračani.

Važan element američke strategije je da se pogoršaju odnosi između Al Kaide u Mesopotoamiji, drugih pobunjeničkih grupa i sunitske populacije.

Al Kaida u Mesopotamiji je, s druge strane, umiješana u svoju formu psihološkog rata. Islamska država Iraka je nedavno objavila dva video snimka za koja je rečeno da pokazuju napad u provinciji Dijala u američkom vozilu Bredli sa bombom na putu, kao i napad na irački vojni kontrolni punkt.

Nedavna američka operacija za čišćenje zapadnog dijela Bakube, provincijske prijestonice Dijale, od boraca Al Kaide, nazvana je Arrowhead Ripper. U izjavi je Islamska država Iraka tvrdila da su “strijele vraćene neprijatelju poput bumeranga,“ prenosi Site Institute, koji prati međunarodne terorističke grupe.

Brus Ridel, bivši zvaničnik CIA-e i stručnjak za Bliski istok, rekao je da su se stručnjaci dugo pitali da li Bagdadi zaista postoji. “Postojao je veliki znak pitanja o tome,“ rekao je.

Bez obzira na to, Ridel je sugerisao da objelodanjivanja od srijede možda nisu konačna riječ o Bagdadiju i liderima Al Kaide u Mesopotamiji. Čak i Mašadanijeve tvrdnje, rekao je Ridel, mogu biti zataškavanje kako bi se zaštitio lider koji u stvari postoji.

“Prvo kažu da smo ga ubili,“ rekao je Ridel, pozivajući se na izjave nekih zvaničnika iračke vlade. “Onda smo ga čuli nakon njegove smrti, a sada kažu da nikada nije postojao. To sugeriše da naša obavještajna služba o Al Kaidi u Iraku nije ono što želimo da bude.“

Portparoli američke vojske insistiraju na tome da su došli do istine o Bagdadiju. Mašadani, kažu oni, je priložio njegove izjave jer je ogorčen na ulogu stranih lidera u Al Kaidi u Mesopotamiji. Oni kažu da on nije odbacio organizaciju.

Iako američka vojska govori da lideri Al Kaide u Pakistanu daju smjernice, opšti pravac i podršku Al Kaidi u Mesopotamiji, oni nisu pružili nikakve primjere konkretne racije ili operacije koja je naređena od strane lidera Al Kaide u Pakistanu.

Procjena Nacionalne obavještajne službe o terorističkim prijetnjama u SAD, koja je objavljena u Vašingtonu u utorak, ukazuje na to da Al Kaida u Mesopotamiji crpi podršku lidera Al Kaide u Pakistanu, ali također ima i određenu autonomiju. Al Kaida u Mesopotamiji je opisana kao “filijala.“

“Procjenjujemo da će Al Kaida vjerovatno pokušati da iskoristi kontakte i sposobnosti Al Kaide u Iraku, njihovu najvidljiviju i najsposobniju filijalu i jedinu za koju se zna da je izrazila želju da napadne našu domovinu.“

U najnovijem naletu nasilja u Iraku je serija bombi na putu eksplodirala rano u srijedu, u odvojenim područjima istočnog Bagdada, ubivši 11 ljudi i ranivši više od desetine njih, saopštila je policija, a prenosi The Associated Press. Američka vojska je prijavila da su još tri američka vojnika poginula u akciji u iračkoj prijestonici.


(TBT)