SAUDIJKE SLAVE KRAJ ZABRANE: 'Zemlja više nikad neće biti ista'

28.09.2017. u 14:50

TEME

Aktivistice koje su se borile protiv zabrane izražavaju radost


FOTO: (AP)

Žene u Saudijskoj Arabiji slave ukidanje zabrane za vozačice u znak historijske pobjede nakon godina borbe.

Kraljevsku odredbu je objavila državna saudijska agencija za štampu i državna televizija – uz napomenu da bi se promjene trebale implementirati do juna 2018. godine.

Aktivistice koje su pritvarane zbog sjedanja za volan sada slave na Twitteru. Manal Masoul al-Sharif, koja je privukla međunarodnu pažnju svojim snimkom tokom vožnje napisala je da "Saudijska Arabija više nikad neće biti ista".

Aktivistica koja je pritvorena s al-Sharif i koja je u zatvoru provela nekoliko mjeseci, Maysaa al-Amoudi, navela je „veoma dug spisak“ žena i muškaraca koji su se borili za „prava drugih“.

Loujain Halthoul koja je nekolio puta zatvarana zbog kršenja zabrane vožnje bila je preciznija. „Hvaljen neka je Allah“, tvitala je.

Veći dio reakcije je došao u obliku hvale aktivistica koje su se izborile za pravo na vožnju automobila. 35-godišnja planerica događaja Marwa Afandi izjavila je za Reuters da je objava bila "nevjerovatna".

"Čestitam svim mojim damama, ovo je prava pobjeda", kazala je.

Ne slave samo žene. Brojni muškarci na društvenim mrežama slave ono što su nazvali korakom naprijed ka većoj rodnoj ravnopravnosti u konzervativnom društvu Saudijske Arabije i pohvalili su žene koje su se izborile za promjenu.

Aktivistica iz Jedde - Sahar Nassif - rekla je za BBC da je "vrlo, vrlo uzbuđena – čak poskakuje uz smijeh".

"Kupit ću svoj automobil iz snova, Mustang kabriolet, u crnoj i žutoj boji", rekla je.

(TBT, Independent, Prevela Jasmina Drljević)