MANJINE NA METI PROUSTAŠA Pupovac: Klerikalno desne stranke žele osvojiti duhovno političku vlast pa makar zemlja bila prazna i pusta

26.09.2017. u 15:46

REGIONAL

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac, povodom inicijative desnice da referendum odluči o promjeni izbora poslanika nacionalnih manjina, izjavio je da ona neće proći jer je od prvoga dana za Hrvatsku, pitanje manjina bilo konstitutivno pitanje njene državnosti, pitanje da li će biti priznata i primljena u EU i NATO


FOTO: Pupovac (FoNet)

Ustavni sud je rekao da se o materiji koja se tiče ljudskih i manjinskih prava ne bi moglo odlučivati na referendumu, rekao je Pupovac.

Budu li se poštovali međunarodni ugovori potpisani od prvog dana priznanja Hrvatske i pristupanja ključnim međunarodnim organizacijama kao što su UN, Savjet Evrope, posebno Evropska unija, takav referendum ne bi bio moguć, istakao je on.

Na pitanje da li su pripadnici nacionalnih manjina i on lično meta klerikalno desnih političkih stranaka i organizacija ili se preko nji udara na Vladu i premijera Andreja Plenkovića, Pupovac je rekao da se radi i o jednom i drugom, piše Jutarnji list.

SDSS i ostali poslanici, posebno doktor Furio Radin, a i ja lično smo mete, rekao je Pupovac.

To je zato što se suprotstavljamo ultrakonzervativnom klerikalno nacionalističkom projektu zemlje. Pa i određenim snagama koje obnavljaju proustašku filozofiju i proustašku političku praksu. Smetamo snagama koje žele smanjiti politički pluralizam u zemlji, koje žele redefinisati Ustav i vratiti Hrvatsku u predmoderna vremena prije Francuske revolucije, upozorio je Pupovac.

Dakle, ne prije socijalističke, nego prije Francuske revolucije, prije građanskih prava i sloboda. Oni koji pod firmom borbe protiv komunizma zapravo žele neslobodnu zemlju s elementima tradicionalnog koncepta političke filozofije, precizirao je Pupovac.

Njima smetaju manjine jer je, kako je rekao, tako najlakše zaluditi narod i reći, eto vidite što oni imaju, a mi nemamo. Naša deca odlaze.

Pritom se zaboravlja što se sve preduzima da u sredinama u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina ljudi ostanu, bili Srbi ili Hrvati. Njima to nije važno jer žele osvojiti duhovno političku vlast pa makar zemlja bila prazna i pusta, zaključio je Pupovac.


(TBT)