KO JE ŽENA KOJA JE DESNIČARE VRATILA U BUNDESTAG: Lezbejka, majka dvoje djece, koja živi sa partnericom imigrantkinjom

26.09.2017. u 15:46

PROFIL

Za vrijeme kampanje Wiedel je izašla iz svojih naoko uglađenih okvira pa je tako pozvala kancelarku Merkel da se prestane izvinjavati zbog nacističkih zločina, a spomenula je u nekoliko navrata i kako bi joj sudila zbog nepoštivanja zakona tokom izbjegličke krize


FOTO: Weidel (Profimedia)

Alice Weidel ušla je u trku za Bundestag sa nevelikim šansama, a zatim je uvela njemačke desničare po prvi put nakon Drugog svetskog rata u Parlament. Njen zadatak bio je da omekša imidž AfD stranke u Njemačkoj, i u tome je uspjela.

Weidel ima doktorat iz ekonomije, bivša je bankarka u Goldman Sachsu. Weidel je takođe lezbejka i majka dvoje djece, živi s partnericom imigrantkinjom, sa Šri Lanke. Ona otvoreno govori o svojoj seksualnoj orijentaciji, godinama je živjela u Kini i ima kuću u Švicarskoj.

Weidel je rođena 1979. i odrasla je u pokrajini Nordrhein-Westfalen. Na studijima ekonomije na Univerzitetu Bayreuth bila je student generacije, a za nastavak školovanja u Kini dobila je stependiju kompanije Konrad Adenauer. Prije nego što je ušla u politiku Weidel je radila i u mesnoj industriji. Njen otac Gerhard član je AfD-a, stranke kojoj se Alice pridružila 2013. godine.

Ona je sve samo ne tipična pripadnica desnice. S partnericom i djecom živi u švicarskom Bielu, siromašnom ljevičarskom gradiću u kojemu su gotovo deset posto stanovnika muslimani. U ovom gradu odrasla je njena partnerica Sara Bosard. Ona je kao dijete stigla sa Šri Lanke kad ju je usvojila jedna švicarska porodica. Njih dvije imaju dva sina, žive u centru grada, nedaleko od četvrti u kojoj su džamije i centri u kojim se susreću muslimani. U Švicarskoj plaća i porez.

Weidel ne vidi problem u svom izboru političke stranke. U AfD-u također smatraju da su dobrobiti koje stranka ima od Weidel vrijedne toga da se zažmuri zbog njene seksualne orijentacije i netradicionalnih životnih izbora. Ona sama zalaže se za očuvanje postojećeg stanja, odnosno za to da homoseksualni partneri mogu živjeti u registriranom partnerstvu, a smatra i da privatni život mora biti odvojen od političkog.

S AfD-om se slaže po pitanju stava prema islamu, politike nespašavanja eura i bezbjednih granica. Strance, smatra, treba prihvatiti ako donose napredak, a izbjeglice bez kvalifikacija i obrazovanja nazvala je "posljednjim ekserom u kovčegu njemačkog socijalnog sistema".

Njemački mediji pisali su nedavno i kako je ova političarka na crno zaposlila ženu, izbjeglicu iz Sirije, kao čistačicu. Potvrdila je to i ona, rekavši kako je prije dve godine upoznala porodicu iz Damaska kojoj je pomogla kad su stigli u Švicarsku, a kasnije je njihova kći pomagala, iz zahvalnosti, njenoj partnerici za vrijeme trudnoće. Rekla je i kako ženi koja im je pomagala nikad nije platila ništa, ali i da je ta bila pravi primjer integracijske volje.

Za vrijeme kampanje Weidel je izašla iz svojih naoko uglađenih okvira pa je tako govorila o Schuldkult, pozvala kancelarku Merkel da se prestane da se izvinjava zbog nacističkih zločina, a spomenula je u nekoliko navrata i kako bi joj sudila zbog nepoštovanja zakona tokom izbegličke krize.

Uz slogan AfD-a "Novi Nijemci? Mi ćemo ih stvoriti", Weidel je svojoj stranci osigurala 87 mjesta u Bundestagu. Po prvi put nakon pada nacizma 1945. u njemačkom parlamentu će zahvaljujući njoj sjediti radikalni desničari.

(TBT)