REKTOROKRATIJA VLADA Zukorlić: Sveukupnom sudbinom visokog obrazovanja vlada nekoliko rektora

23.09.2017. u 15:54

REGIONAL

„U visokom obrazovanju imamo rektorokratiju, monopol takozvane akademske zajednice, iza koje se krije nekoliko najuticajnijih ljudi, rektora najjačih univerziteta, na čelu sa Beogradskim, koji vladaju sveukupnom sudbinom visokog obrazovanja“, izjavio je Muamer Zukorlić


FOTO: Zukorlić ( FoNet/Nenad Đorđević)

Zukorlić je za Politiku rekao da novi zakon o visokom obrazovanju to mora da ispravi, "da napravi ravnotežu i razbije monopol kao osnov za korupciju i nepotizam koje danas imamo".

Za to sam pripremao amandmane. Pokušat ću da imamo i odborske amandmane, ne samo poslaničke, sve pravno moguće mehanizme u skupštini ću upotrijebiti da ukažem na to, najavio je Zukorlić.

Trn u oku su mu Univerzitet u Beogradu (BU) za koji smatra da guši razvoj drugih univerziteta i Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), zbog majorizacije, preglasavanja većine u odnosu na manjinu. Podsjeća da KONUS čine predstavnici svih univerziteta, počev od rektora, ali i da univerzitet na svakih 5.000 studenata ima jednog predstavnika, kao i na svakih 1.000 zaposlenih.


(TBT)