'POČIVAJ U MIRU, ŠAMPIONE': Kako se De Niro oprostio od boksera kojeg je igrao u filmu 'Razjareni bik'

21.09.2017. u 12:31

TEMPO

Pošto se povukao iz boksa, Jake je radio kao vlasnik barova i noćnog kluba, a onda se oprobao i u filmskoj industriji. Pojavio se u 15 filmova, uključujući i u "Hazarderu" (The Hustler) sa Paul Newmanom i Jackie Gleason. Spomenutog "Razjarenog bika" režirao je Martin Scorsese, a Robert de Niro oduševio svojom glumom


FOTO: (Profimedia)

Jake LaMotta, legendarni američki bokser, preminuo je u utorak na Floridi u 96. godini.

LaMotta, koji je bio poznat pod nadimkom 'Razjareni bik', prestao je da daje znake života nakon što mu se pogoršalo stanje posle upale pluća, potvrdila je njegova vjerenica Denise Baker.

Jedan od najvećih boksera 20. vijeka osvojio 1949. godine svjetsku titulu u poluteškoj kategoriji, da bi potom njegov život fenomenalno predstavio Robert de Niro u filmu "Razjareni bik", za koji je dobio Oskara u kategoriji najbolja muška uloga.

"Imao je oči koje su plesale, sve do samog kraja. Imala sam običaj da mu govorim da bi ga, da je kojim slučajem Indijanac, zvali 'Oči koje plešu'. Imao je najoštrije i najpokretljivije oči", rekla je njegova vjerenica, prenosi B92.

Rođen kao Giacobbe LaMotta, od italijanskih roditelja sa istočne strane Manhattana, boksom je počeo da se bavi u odjeljenju za maloljetnu delikvenciju, pošto je uhvaćen u pljački dok je još bio tinejdžer. Pre nego što je ušao u profesionalne vode sa 19 godina, nije doživio niti jedan poraz u amaterskoj konkurenciji

Poznat je bio po svom neumornom stilu borbe kojim je nadoknađivao nedostatak udaračke snage i postao je jedan od najtalentovanijih boraca poluteške kategorije, pa su redom dolazile značajne pobjede nad Fritziejem Zivicem, Tonyjem Janirom i Bob Strathfieldom.

U februraru 1943. godine je pobijedio Sugar Ray Robinsona u drugoj od njihovih šest borbi odlukom sudija nakon 10 rundi, iako je u osmoj serijom u glavu i tijelo oborio protivnika na konopce, kojeg je spaslo zvono. To je bio prvi poraz Robinsona u 41. meču i jedini u sljedećih desetak godina – prvi sljedeći doživio je kada je 133. put kročio u ring.

Titulu u poluteškoj kategoriji je osvojio nekoliko dana prije svog 28. rođendana pobjedom nad Marcel Cerdanom iz Francuske, dva puta je uspješno branio, prije nego što je izgubio od Sugar Ray Robinsona u duelu od 13 rundi, koji je nazvan "Masakr na Dan zaljubljenih".

"Toliko sam se često borio sa Sugar Ray Robinsonom da sam umalo dobio dijabetes", izjavio je LaMotta poslije poraza.

Od tog trenutka još 10 puta je ulazio u ring i ostvario samo pet pobjeda, a tada je doživio i jedini poraz nokautom u karijeri – Danny Nardico je bio čovjek koji ga je bacio na patos novogodišnje noći 1952. LaMotta se povukao dvije godine kasnije i u penziju otišao zabilježivši 83 pobjede od kojih je 30 bilo nokautom, uz 19 poraza i četiri neriješena ishoda.

Pošto se povukao iz boksa, Jake je radio kao vlasnik barova i noćnog kluba, a onda se oprobao i u filmskoj industriji. Pojavio se u 15 filmova, uključujući i u "Hazarderu" (The Hustler) sa Paul Newmanom i Jackie Gleason. Spomenutog "Razjarenog bika" režirao je Martin Scorsese, a Robert de Niro oduševio svojom glumom.

"Počivaj u miru, šampione", rekao je De Niro kada je saznao za smrt LaMotte.


(TBT)