RATNI DOBOŠAR: Posljedice Trumpovog govora mogu biti ogromne

22.09.2017. u 04:59

GEOPOLITIKA

Trumpov govor o Sjevernoj Koreji zatresao je čitav svijet


FOTO: Trump (AP Photo/Seth Wenig)

U svom prvom obraćanju na Generalnoj skupštini UN predsjednik SAD Donald Trump je zaprijetio uništenjem Sjeverne Koreje.

Kako ocjenjuje analitičar Deutsche Wellea Michael Knigge, "publika" je mogla da očekuje da će od njega dobiti "solidnu dozu njegove čuvene retorike i manira, bez obzira na lokaciju i prirodu mjesta sa koga se upućuju poruke".

"Trumpov očekivani govor nije razočarao. Predsjednik je iznio nekoliko stavova koji mogu biti opisani samo kao Trumpizam. Nije uobičajen manir da predsjednik SAD nazove predsjednika druge države "raketašem", kao i da zaprijeti da će potpuno uništiti Sjevernu Koreju", navodi Knigge.

Prema njegovim riječima, nečuveno je da je Trump otišao u UN kako bi rekao svjetskim liderima da dio svijeta ide dođavola.

"Nikada nisam čula da predsjednik stranog lidera ocijeni kao raketaša. To je zabrinjavajuće, naročito otkad je pitanje Sjeverne Koreje postalo ključna tema za Ujedinjene nacije", navodi profesorica retorike Mary Stuckey.

Njena koleginica Jennifer Mercieca je ocijenila da je takav način izražavanja neprikladan i za Twitter, a kamoli za GS UN.

Da riječi izazivaju posledice upozorava profesor Nicholas Miller.

"Trumpove izjave o Sjevernoj Koreji i Iranu destabilizuju i povećavaju izglede za konflikt i nuklearni sukob. Prijetnja uništenjem samo može da da osjećaj Pjongjangu da mora da iskoristi svoje nuklearno oružje, ako misli, ispravno ili ne, da je rat neizbježan", kaže Miller.

On ocjenjuje da bi gore efekte po svijet mogle da imaju opaske upućene Iranu, nego Sjevernoj Koreji.

"To označava da je predsjednik možda spreman da poništi ili promijeni nuklearni dogovor koji je postignut ranije sa Teheranom. Taj sporazum će biti tema u Washingtonu sljedećeg meseca. Ukoliko se SAD povuku iz sporazuma, Iran bi mogao da pojača svoj nuklearni program, što bi povećalo rizik u regionu. Možda bi tada i Saudijska Arabija dobila želju za nuklearnim oružjem, a to bi učinilo još težim eventualni dogovor sa Sjevernom Korejom", ističe Miller.


(TBT)