VUČIĆEV NEMILOSRDNI REŽIM Srpski novinari zatražili da novinar ugašenog portala prekine štrajk glađu

21.09.2017. u 01:24

REGIONAL

Na jednosatnom protestu ispred zgrade vlade Srbije novinari su, uz solidarnost s kolegom Obradovićem, upozorili i na sve gore stanje u medijima, te na slobodu izražavanja


FOTO: Obradović (Medija centar Beograd)

U Beogradu je u utorak navečer ispred zgrade vlade Srbije održan protest solidarnosti na kojem je dvjestotinjak novinara zatražilo da Vukašin Obradović prestane štrajk glađu započet zbog gašenja sedmičnjaka Vranjske i istoimenog portala, čiji je osnivač.

Obradović, donedavni predsjednik  Nezavisnog udruženja novinara Srbije, se u utorak zaključao u redakciji Vranjskih i započeo štrajk glađu poslije višesedmičnih poreznih inspekcija i kontrola nakon kojih je odlučeno da poduzeće koje izdaje ovaj sedmičnjak mora u stečaj.

Na jednosatnom protestu ispred zgrade vlade Srbije novinari su, uz solidarnost s kolegom Obradovićem, upozorili i na sve gore stanje u medijima, te na slobodu izražavanja, što je i jedna od zamjerki EU Srbiji u okviru pregovaračkog procesa kroz poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i ljudskim slobodama.

Osnivač ugašenog sedmičnjaka Vranjske i nekadašnji predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović počeo štrajk glađu jer želi, kako je naveo u priopćenju, “skrenuti pozornost novinara i javnosti na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u posljednja tri desetljeća”.

Vranjske izlaze već 23 godine, a do zatvaranja je štampano ukupno 1.069 brojeva.

Učesnici večerašnjeg protesta “Stojim uz Vranjske” dogovorili su se da daljnje aktivnosti koordiniraju posredstvom društvenih mreža, ocijenivši da u većini srbijanskih medija nema dovoljno prostora za objektivne i nepristrane informacije o političkom i javnom životu.


(TBT)