MOŽE LI ERDOGAN SRUŠITI MERKELOVU? Stalna prepucavanja u prvi plan stavili su i pitanje kako će na izborima glasati i turska manjina

20.09.2017. u 01:29

EVROPA

Verbalni rat između Njemačke i Turske okruženje je u kome će se njemački državljani turskog porijekla izjašnjavati na predstojećim izborima. Iako čine malu grupu glasača, za njihovu naklonost bore se sve partije


FOTO: Erdogan, Merkel ( LUKAS BARTH / EPA)

Poslije godine dramatičnih izbornih ciklusa širom Evrope, njemački građani dobit će priliku da se 24. septembra izjasne hoće li ih sadašnja kancelarka Angela Merkel i njeni demokršćani voditi i sljedeće četiri godine.

Evropski analitičari ocjenjuju da su izbori u Holandiji, Francuskoj ili Britaniji pokazali svu nestalnost današnje evropske politike. Međutim, njemačke izbore ocjenjuju kao svojevrstan referendum o dosadašnjoj politici Angele Merkel, koja se kandiduje za četvrti mandat. Na ispitu je njena politika Njemačke kao političkog i ekonomskog lidera Evrope, ocjenjuju oni.

Stalna prepucavanja, svojevrstan verbalni rat na liniji Berlin—Ankara između turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i Angele Merkel, u prvi plan stavili su i pitanje kako će na izborima glasati i turska manjina koja živi u Njemačkoj.

Prije nekoliko dana u njemačkom gradu Kelnu osvanuli su plakati preko kojih Erdogan optužuje kancelarkinu partiju demokršćane (CDU), socijaldemokrate (SPD) koje predvodi njen glavni takmac Martin Schulz i „zelene“ za igru u kojoj „što više tučete Tursku, više glasova dobijate". Suprotstavljanje ovim partijama, piše na plakatima, jeste „borba časti“.

Njemački ministar spoljnih poslova Sigmar Gabriel i ministar pravosuđa Heiko Maas upozoravaju da Erdogan širi propagandu putem državnih medija, političkih grupa i džamija pod kontrolom Ankare, navodeći da se radi o prijetnji demokratskoj kulturi Njemačke, a šef Unutrašnje bezbjednosne službe (BfV) Hans-Georg Maaßen upozorio je na aktivnosti turske tajne službe MIT u Njemačkoj, koja, kako Maaßen kaže, nadzire i zastrašuje Erdoganove političke protivnike.

Turski ministar za evropske poslove Ömer Çelik optužio je evropske lidere, na prvom mjestu Angelu Merkel, da su antiturske izjave usmjerene na skretanje pažnje sa vitalnih problema EU, kao što su migrantska kriza, „Brexit“ i finansijska reforma.

- Zaista smo razočarani Merkelovom i još nekima iz EU: u jednom od najtežih trenutaka u historiji, naši prijatelji i saveznici ostavili su nas same - rekao je Çelik, koji je na novinarsko pitanje osjeća li se Turska izdanom odgovorio kratko sa: „Da“.

U korist otopljavanja tursko-njemačkih odnosa ne ide u prilog ni izjava Angele Merkel da će povodom hapšenja dva njemačka državljana u Turskoj Berlin reagovati odlučno i vjerovatno preispitati svoje odnose sa Ankarom.

U takvom okruženju njemački glasači turskog porijekla treba da se odluče za koga će glasati.


(TBT, Sputnjik)