UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Genocid nad muslimanima Rohingya: "Odlazite ili ćemo vas sve pobiti"

20.09.2017. u 01:29

GLOBAL

Sky News je prošle sedmice objavio specijalnu reportažu o "čistom barbarstvu i nevjerovatnom užasu" genocida nad muslimanskom manjinom Rohingya u Mijanmaru.


FOTO: (Screenshot YouTube)

Novinar Sky Newsa susreo se s djevojčicom koja je u rukama držala svog bolesnog brata, bebu staru samo pet dana. Njegova majka Rabia također je bolesna i iscrpljena nakon što ga je rodila i bila prisiljena odmah nastaviti hodati bez odmaranja.

Rabia je samo jedna od desetaka hiljada Rohingya u bijegu iz Mijanmara, a od nasilja ih je do sada pobjeglo najmanje 430 000. Najprogonjenija manjina na svijetu zatražila je otvaranje sigurnog puta u Bangladeš, koji su im zapriječili nasilni budisti.

"Prestravljeni smo", rekao je za Reuters pripadnik manjine Maung Maung. "Nemamo hrane, umrijet ćemo od gladi i prijete nam da će spaliti naše kuće". Drugi pripadnik Rohingya je izjavio da su budisti došli u njegovo selo i vikali: "Odlazite ili ćemo vas sve pobiti".

UN je pokolj Rohingya nazvao "klasičnim primjerom etničkog čišćenja", a očajne izbjeglice bježe od silovanja i ubistava mijanmarskih vojnika.


VIDEO: (YouTube)

"Imaju dvije opcije - ostati i biti zaklani ili pobjeći"

Jedna od žena ispričala je za Sky News da je trudna četiri mjeseca, a morala je 12 dana prolaziti kroz planine i džungle kako bi se spasila od progona. Pobjegla je iz svog sela u Mijanmaru dok ga je vojska palila. Njegovog brata su upucali u glavu dok je pokušavao zaštititi obitelj.

"Ne mogu znati govore li svi istinu jer mijanmarska vojska zabranjuje pristup u državu Rakhine. Međutim, jasno je da Rohingye imaju dvije opcije - ostati i biti zaklani, ili pobjeći", navodi reporter.

"Čisto barbarstvo i nevjerovatni užas"

Uz cijelu granicu s Bangladešom vojska pali sela Rohingya, a snimka pokazuje dim koji se iznad njih širi. Deseci hiljada Rohingya zarobljeni su na granici, a samo djeca dobivaju dopuštenje prijeći u kamp. 

Uskoro dolaze teško naoružani mijanmarski vojnici za koje službenici Rohingya tvrde da postavljaju mine kako se izbjeglice kasnije ne bi mogle vratiti. Jedan od službenika pokazuje reporteru vrlo uznemirujuću snimku žene kojoj je mina raznijela obje noge.

Očajne porodice umiru u pokušaju bijega u napadima vojske, od gladi ili teških bolesti. Egzodus je započeo krajem kolovoza, a na hiljade Rohingya još uvijek pokušava doći do kampa u Bangladešu: "Svaki od njih sa sobom nosi priču o čistom barbarstvu i nevjerovatnom užasu", navodi reporter Sky Newsa.

UN, Evropska unija i SAD pozvali su na prestanak nasilja u Mijanmaru, a u ponedjeljak je u Bangladešu održan protest 20 000 islamista u znak podrške Rohingyama. 

(TBT, Agencije)