LICE I NALIČJE ŠOVINIZMA Josipović: Zar se i na stadionima u Srbiji ne viču poruke bliske četništvu

19.09.2017. u 01:11

REGIONAL

„Nemojte pasti u zamku da vidite samo grijehe jedne, ne i druge, svoje strane. To neće donijeti ništa dobra Srbiji, kao što jednostranost i negiranje neoustaštva ne nosi ništo dobro Hrvatskoj", rekao je bivši predsjednik Hrvatske


FOTO: Josipović (Profimedia)

"Nisu sve vlasti imale isti odnos prema ustaškoj zaostavštini. To utvrditi, bilo bi nepravedno. U vrijeme Račanove vlade, kasnije vlada Sanadera, Kosorove i Milanovića, bilo je ekscesa, bilo je ustašofila, ali ne i ovog nivoa historijskog revizionizma. Danas ustaštvo i četništvo zauzimaju sve više javnog prostora i ugrožavaju evropski, antifašistički karakter naših država", kaže Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske u razgovoru za Blic.

Poziv predsjednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog je, kako kaže, mudar i za Srbiju i Srbe koristan politički potez, a ulazak Srba u kosovsku vladu vidi kao znak političke zrelosti. Na pitanje može li pozdrav da ostane u društvu antifašističkih zemalja iz Drugog svjetskog rata bivši predsjednik Hrvatske kaže da premještanje ploče iz Jasenovca u Novsku kaže nije rješenje.

"Ustaškim znacima nije mjesto ni na jednom pedlju hrvatske zemlje, posebno ne tamo gdje vrijeđa uspomenu na žrtve ustaša. Ploča s imenima poginulih branilaca ima mjesto bilo gdje u Hrvatskoj, ali ne i ustaški znaci. Ovo ne može biti loše u Jasenovcu, dobro u Novskoj ili drugdje. Njega naprosto treba ukloniti", kaže Josipović za Blic. Za vladu koja je optužena da žmuri nad historijskim revizionizmom kaže da ima podršku vodeće srpske stranke u Hrvatskoj.

"Gospodin Pupovac iz društvo iz SDSS prigodno zagovaraju antifašizam, protiv su ustaških simbola, ali svesrdno podržavaju vlast koja toleriše ustaške znakove", objasnio je bivši predsjednik Hrvatske i dodao da je Milorad Pupovac vrlo važna figura hrvatske političke scene.

"Napravio je puno dobra u poslijeratnim vremenima. Ali smatram, već duže vrijeme da vodi politiku koja ne donosi pravu korist srpskoj zajednici u Hrvatskoj kao cjelini. Fama da je njegov ostanak u Vladi sudbinsko pitanje Srba je potpuno netačna. Ta vlast, u kojoj on kao brani prava Srba toleriše ustaštvo, o ćiriličnim pločama u Vukovaru se više i ne govori, mnoga su pitanja vezana za povratak još neriješena, ne poštuje se Ustavni zakon. Podsjetit ću, u jednom je trenutku njegov pakt s pravim ustašofilima, Hasanbegovićem i društvom, sačuvao ovu vladu. Mnoge Pupovčeve govore bih potpisao", rekao je Josipović o predstavniku Srba u Hrvatskoj. Ocjenjuje da bi se Pupovac za prava Srba bolje borio da s riječi pređe na djela.

"Smatram da je uvrijedio i Srbe i Hrvate kad je lakonski rekao onu slavnu 'nisam ja Šesta lička' na ideju da uslovljava opstanak Vlade napuštanjem politike devastacije simbola antifašizma, uključivši i uklanjanje Titovog trga. Ovako, ispada da se manje bori za interese srpske zajednice u Hrvatskoj, više za uski, interesno profilisani krug u i oko SDSS. Ljevica je u Hrvatskoj danas slaba. Lako može doći trenutak kad SDSS i Pupovac više neće trebati desničarima. Budite sigurni, bez puno razmišljanja će ga otkačiti iz vlasti". Josipović pita i zar rehabilitacija Draže Mihailovića, Kalabića i Nedića ništa ne znači.

"Zar se na vašim stadionima, evo kao nedavno na Partizanovom ne uzvikuju slogani i poruke šovinističkog karaktera, viču poruke bliske četništvu? Nemojte pasti u zamku da vidite samo grijehe jedne, ne i druge, svoje strane. To neće donijeti ništa dobra Srbiji, kao što jednostranost i negiranje neoustaštva ne nosi ništa dobro Hrvatskoj", rekao je bivši predsjednik Hrvatske. Za odnose Beograda i Zagreba kaže da je već par godina na djelu pogoršanje odnosa i da su za to odgovorne obje strane.

"Poboljšanje tek treba da uslijedi, želim ga, nadam mu se. Ima onih koji ga ne žele, koji bi na granici podigli Kineski zid. Ali, to nije većina. Većina naših građana želi dobre odnose i trajan mir. Volio bih da susret na predsjedničkom nivou donese promjenu u naše ozbiljno narušene odnose". Za oružje kaže da je za njega loša tema, ali da ne može da se zanemari.

"Što bolje i intenzivnije sarađujemo, manje ćemo misliti o naoružanju. Hrvatska predsjednica legitimno želi da razgovara o vojnom angažmanu jedne velesile u našem susjedstvu. Nadam se da će se u razgovorima potvrditi da saradnja Rusije i Srbije nije usmjerena protiv Hrvatske", zaključio je Josipović.


(TBT)