EKSKLUZIVNO: „KUBANSKA KARANTENA“ ZA IRAN Kritičari Iranskog nuklearnog sporazuma traže plan za 'globalni ekonomski embargo'

19.09.2017. u 01:11

ANALITIKA

Dokument izlaže "finansijsku verziju 21. stoljeća Kennedyjeve Kubanske karantene".

FOTO: (AFP/Getty)

Protivnici iranskog nuklearnog sporazuma imaju prijedlog dokumenta u kojem će predsjednik Donald Trump navesti da Teheran nije ispoštovao sporazum i zaprijetiti jedinstvenim ekonomskim embargom osmišljenim da uzdrma režim.

Dokument koji kruži Capitol Hillom i Bijelom kućom navodi da bi sljedećeg mjeseca predsjednik trebao kazati pred Kongresom kako sporazum više nije u interesu nacionalne sigurnosti  Sjedinjenih Država. Tako bi predsjednik jasno izrazio svoju spremnost da pogodi Iran "de facto globalnim ekonomskim embargom" ako ne ispuni određene uvjete tokom 90-dnevnog razdoblja, uključujući omogućavanje ulaska međunarodnim inspektorima na vojne položaje.

"To bi bila finansijska verzija Kubanske karantene [Johna F.] Kennedyja 21. v.", prema kopiji prijedloga u posjedu FP-a. Embargo bi uključivao ponovnu uspostavu sankcija ukinutih u okviru sporazuma, kao i dodatne mjere, uključujući ograničenja na izvoz nafte.

Autor nepotpisanog dokumenta je Richard Goldberg, bivši republikanski suradnik u Kongresu koji dugo zagovara oštre akcije protiv Irana. Dokument je podijeljen sa zvaničnicima u Trumpovoj administraciji i republikanskim zakonodavcima u Kongresu, izjavili su za FP izvori upoznati sa dokumentom.

"To je ručna bomba bačena u središte rasprave oko Irana", rekao je izvor koji je razgovarao o prijedlogu s uredima Kongresa.

Dokument koji je procurio je najnoviji pokušaj kritičara nuklearnog sporazuma da oblikuje raspravu o  toj temi u Bijeloj kući nakon što su brojni „jastrebovi“ Irana izbačeni iz Bijele kuće, uključujući glavnog stratega Stevea Bannona i Dereka Harveyja, koji su služili u Vijeću nacionalne sigurnosti. Još jedan istaknuti neokonzervativac i protivnik iranskog sporazuma, bivši ambasador UN-a John Bolton, odlučio je prošlog mjeseca objaviti svoj dokument nakon što je potvrdio da više nije imao pristup Ovalnom uredu.

Dokument Goldberga, starijeg pomoćnika bivšeg republikanskog senatora Illinoisa Marka Kirka, osmišljen je da "pomogne ključnim kreatorima politike u administraciji da razmišljaju van okvira i potiču kreativnije razgovore", kazao je drugi izvor upoznat s raspravom oko dokumenta.

Visoki zvaničnici u Trumpovoj administraciji, uključujući državnog sekretara Rexa Tillersona i ministra odbrane Jamesa Mattisa, do sada su savjetovali predsjednika da se pridržava nuklearnog sporazuma, iako ga je kao predsjednički kandidat više puta osudio i obećao da će ga raskinuti.

Iranski nuklearni sporazum, dogovoren između Teherana i svjetskih sila, uključujući SAD, nametnuo je ograničenja na državni nuklearni program i istrage u vezi s njim u zamjenu za ukidanje štetnih ekonomskih sankcija. Prema zakonu odvojenom od sporazuma, predsjednik svakih 90 dana mora potvrditi zastupnicima da li Iran poštuje sporazum i da li ukinute sankcije ostaju u interesu državne nacionalne sigurnosti.

Trump je prethodno potvrdio da se Iran ponaša u skladu s sporazumom, ali je to nerado učinio, žaleći se pomoćnicima na mogućnosti koje su mu predstavljene. On je signalizirao da može povući potvrdu o Iranu u sljedećem roku sredinom oktobra.

Tillerson je u četvrtak kazao novinarima da Trumpova administracija tek treba donijeti odluku.

"Predsjednik Trump je jasno rekao... Moramo uzeti u obzir ukupnost iranskih prijetnji, a ne samo nuklearne mogućnosti Irana - to je jedan dio našeg stava prema Iranu", rekao je, govoreći uz britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona iz Londona. "Prema našem mišljenju, Iran očito odstupa od nuklearnog sporazuma'', dodao je.

Trump se u četvrtak suočio s još jednim rokom iz nuklearnog sporazuma. Predsjednik je odlučio i dalje odbijati niz ekonomskih sankcija ukinutih u sklopu sporazuma. State Department je priopćio kako će taj potez omogućiti SAD-u da "održi određenu fleksibilnost".

No, razgovarajući s novinarima u četvrtak na Air Force Oneu, Trump je opet oštro iskritizirao nuklearni sporazum i nagovijestio moguću promjenu tokom sljedećeg mjeseca.

"Vidjet ćete čime ću se baviti vrlo brzo u oktobru", rekao je Trump na putu u Washington nakon posjete područjima na Floridi pogođenih uraganom.

"Iranski sporazum nije pošten za ovu zemlju. Nikada nije trebao biti sklopljen... Nećemo podnositi ono što rade s našom zemljom. Prekršili su toliko različitih detalja i također su prekršili duh tog sporazuma."

Jedan izvor koji je savjetovao Bijelu kuću o tom pitanju izjavio je za FP da se predsjednikovi savjetnici bore iznaći i pružiti mu opcije koje mu omogućuju da izvrši veći pritisak na Iran i prekine politiku administracije Baracka Obame izbjegavajući naglo povlačenje iz nuklearnog sporazuma. Bijela kuća i zvaničnici ministarstva odbrane su duboko zabrinuti potencijalnim rizicima iranske odmazde protiv hiljada američkih vojnika raspoređenih u Iraku i Siriji u neposrednoj blizini militanata koje podržava Teheran.

Kako je sve manje „jastrebova“ koji više ne drže visoke pozicije u Bijeloj kući i kako se krajnji rok brzo približava, protivnici se otimaju za predsjednikovu pažnju, promovirajući svoj stav u javnosti.

U govoru prošlog mjeseca američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley izložila je zašto bi administracija imala opravdanje ukoliko prekine sporazum s Iranom prema američkom zakonodavstvu. Haley je navela da bi Kongres tada mogao raspravljati o ponovnim sankcijama Iranu. Međutim, dokument koji je u četvrtak procurio ide i korak dalje - prijeti velikim ekonomskim embargom ako Iran ne otvori pristup većem broju nuklearnih objekata ili ne zaustavi svoj rad na unapređenju balističke raketne tehnologije.

Dokument  također tvrdi da bi prijetnja velikim ekonomskim embargom trebala uvjeriti Iran da neće imati dovoljno vremena da napravi nuklearno oružje za 12 mjeseci prije nego što su sankcije ugušile njegovu ekonomiju i ugrozile stabilnost režima.

Prijedlog je osmišljen kako bi se riješio "niz zabrinutosti oko decertifikacije, uključujući i veliko pitanje 'Koji je naredni korak?'", rekao je izvor koji je razgovarao o dokumentu s uredima Kongresa. "To je znak da se rasprava pomjera s pitanja da li decertificirati na to kako decertificirati."

U međuvremenu, pristalice sporazuma, uključujući bivše visoke zvaničnike i diplomate u Obaminoj administraciji, bave se vlastitim političkim lobiranjima. Oni tvrde da su međunarodni inspektori utvrdili da Iran poštuje nuklearni sporazum i da bi svaki pokušaj Trump administracije da povuče ili potkopa sporazum jednostranim djelovanjem imao katastrofalne posljedice i eventualno doveo do vojnog sukoba.

Colin Kahl, savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, izjavio je novinarima u srijedu kako će se evropski saveznici suprotstaviti jednostranim američkim sankcijama i neće imati isti učinak kao one nametnute uz međunarodnu podršku prije sporazuma 2015.

Kina, Indija i druge zemlje mogu odlučiti kupiti naftu uprkos američkim upozorenjima i sankcijama, a Washington bi se mogao naći u trgovinskom ratu s nekim od najvećih svjetskih ekonomija, kazao je Kahl.

"To je upravo scenarij koji bi se mogao svidjeti iranskim tvrdolinijašima", kazao je. "To jest, iskoristili bi činjenicu da se SAD razilazi s ostatkom međunarodne zajednice kako bi oko ovog pitanja napravili raskol između nas i Evrope, nas i Kine i Rusa."

(TBT, FP, Prevela Jasmina Drljević)