PUSTINJSKO BLAGO Oko ovog grada vodi se najveća tajna borba velikih sila

19.09.2017. u 01:11

GEOPOLITIKA

Sirijska vojska je uz pomoć ruske armije i vazdušnih napada probila islamističku opsadu grada Deir ez Zor i sve više napreduje u tom istoimenom regionu


FOTO: (screenshot)

Sirijska vojska je uz pomoć ruske armije i vazdušnih napada probila islamističku opsadu grada Deir ez Zor i sve više napreduje u tom istoimenom regionu.

Islamska država tu doživljava nove poraze, ali u bitku se sve više miješaju nove strane.

U toku je trka između sirijskih državnih snaga i opozicione vojske koju podržava SAD oko toga ko će prvi uspjeti da pod svoju kontrolu stavi ovu oblast. Zašto?

Deir ez Zor je veoma važan region jer se u njemu nalaze brojna naftna polja.

Ubrzo nakon probijanja opsade ISIS-a oko grada, Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržavaju Amerikanci, najavile su da i one pokreću ofanzivu protiv ISIS-a u tom regionu.

Deir ez Zor se nalazi samo 140 kilometara jugoistočno od Rake, gdje koalcija predvođena SAD vodi glavne bitke protiv Islamske države.

- Kombinovane zajedničke snage su pozdravile početak ofanzive (SDF-a) kako bi se porazila Islamska država u dolini rijeke Kabur u operaciji nazvanoj "Džazira oluja" sjeverno od Deir ez Zora - saopšteno je iz Pentagona.

Bivši zvaničnik Pentagona Michael Maloof je rekao da će to biti trka između sirijske državne i ruske vojske sa jedne strane, i opozicione vojske i američke koalicije sa druge strane.

Iz SDF-a su rekli da kada poraze ISIS, neće se suprotstavljati sirijskim režimskim snagama. Postavlja se pitanje šta će onda biti sa Deir ez Zorom.

- Sirijska armija želi da ponovo zauzme svoju teritoriju. Bit će potrebe za razgovorima između SAD i Rusije oko toga ko će na kraju okupirati Deir Ez Zor - rekao je Maloof.

Poslano 30 tona pomoći

Više od 30 tona humanitarne pomoći poslano je u oslobođeni sirijski grad Deir ez Zor, izjavio je general-pukovnik ruske vojske u Siriji Aleksandar Lapin.

On je na konferenciji za novinare u Džabli rekao da je humanitarna pomoć poslana odmah nakon novog napredovanja sirijske vojske u Deir ez Zoru i da su zaposleni u ruskom Centru za pomirenje zaraćenih strana u Siriji već dostavili preko deset tona hrane, lijekova i ostalih potrepština, prenosi TASS.

Ruski Centar je 7. septembra hitno poslao hranu i ostale zalihe u grad koji je pod opsadom bio duže od tri godine.

Gubitak grada Deir ez Zor i istoimene naftom bogate provincije predstavlja konačni udarac prisustvu Islamske države u Siriji, tri godine poslije njenog brzog uspona. Ta grupa je već izgubila više od pola svog uporišta u sjevernoj Siriji, javlja "RT".

Džihadisti su u ljeto 2014. pregazili najveći dio provincije, uključujući i naftna polja i veliki dio grada, i otjerali dotadašnje saveznike, pobunjenike i al-Kaidu.

Opsada dijela grada pod kontrolom vlade je pojačana početkom godine i zahvaljujući prodorima na par mjesta džihadisti su uspjeli da razdvoje snage u gradu i u vojnoj bazi.

U sektoru pod kontrolom vlade živi oko 100.000 ljudi, u odnosu na 300.000 koliko ih je bilo prije rata. Prema podacima Opservatorije u dijelovima grada koje drže ekstremisti nalazi se oko 10.000 civila.


(TBT, Srna)