NOVI POKUŠAJ NAUČNIKA: Urađena rekonstrukcija lica Marije Magdalene

17.09.2017. u 09:19

RELIGIJA

Na osnovu ostataka drevne lobanje za koju se vjeruje da je pripadala Mariji Magdaleni, naučnici su uradili rekonstrukciju njenog lica.


FOTO: (NG/Printscreen)

U srednjovjekovnom gradu na jugu Francuske, kripta koja se nalazi ispod bazilike čuva ljudske ostatke, lobanju i kosti za koje se spekulira da su pripadali Mariji Magdaleni.

Stoga su biološki antropolog Philippe Charlier sa Univerziteta u Versaillesu i umjetnik Philippe Froesch riješili da iskoriste ostatke kako bi rekonstruirali mogući izgled ove žene.  

Rekonstrukcija lica je bazirana na kompjuterskom modelu lobanje i predstavlja ženu sa špicastim nosom, izraženim jagodicama i okruglim licem. 

Otkad je lobanja posljednji put proučavana 1974. godine, dio u kojem se nalazila je bio zaključen. Naučnici su ovu poteškoću prevazišli tako što su napravili više od 500 fotografija koje pokazuju različite uglove lobanje.

Zahvaljujući tim fotografijama, mogli su da naprave kompjuterski 3D model lica koji detaljno prikazuje karakteristike poput veličine lobanje, jagodica i strukture kostiju. 

Charlier i Froesch su istakli da su rekonstrukcija lica i istraživanje sprovedeni nezavisno od crkve.

(TBT, N.G.)