MEDIJI Njemačka stavlja Tursku na popis opasnih zemalja?

14.09.2017. u 02:21

GEOPOLITIKA

Njemačka vlada razmatra mogućnost da stavi Tursku na popis zemalja koje predstavljaju visoki sigurnosni rizik za agente obavještajnih službi, policijske časnike i vojne dužnosnike, izvijestile su u utorak navečer novine Sueddeutsche Zeitung i dvije televizije.


FOTO: (AP)

Ovi navodi dolaze u vrijeme pojačanih napetosti između dva partnera NATO-a i izjave njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela o potrebi ograničavanja prodaje oružja Turskoj, čemu se usprotivila kancelarka Angela Merkel jer bi to naštetilo zajedničkoj borbi protiv tzv.Islamske države.

Novine i televizije WDR i NDR prenijele su izjavu glasnogovornika ministarstva unutrašnjih poslova koji je rekao da se taj popis trenutno revidira.

"U sklopu ovog postupka, ministarstvo unutrašnjih poslova razmatra hoće li dodati Tursku na taj popis", kazao je glasnogovornik. Na tom se popisu trenutačno nalaze Kina, Rusija, Pakistan, Sjeverna Koreja i još 26 zemalja.

Neke njemačke obavještajne službe, koje smatraju Tursku prije neprijateljem nego partnerom, pozvale su na proširenje obavještajnog nadzora aktivnosti te zemlje u borbi protiv islamističkih skupina, navode njemački mediji.

(TBT, Agencije)