IRAN: Nasilje nad Rohingyama znači smrt za Nobelovu nagradu za mir

13.09.2017. u 01:46

GLOBAL

Nasilje nad muslimanskom manjinom Rohingyama u Mijanmaru znači "smrt” za Nobelovu nagradu za mir, izjavio je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei


FOTO: (Tanjug-AP)

Nasilje nad muslimanskom manjinom Rohingyama u Mijanmaru znači "smrt” za Nobelovu nagradu za mir, izjavio je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei.

Ajatolah je kritikovao bivšu mIjanmarsku opozicionarku Aung San Suu Kyi, nagrađenu 1991. godine Nobelovom nagradom za mir.

"Okrutna vlada, na čijem je čelu okrutna žena dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja ubija i pali nezaštićene ljude, koja pali njihove domove… To je smrt za Nobelovu nagradu za mir", navodi se u video-poruci objavljenoj na siteu iranskog vrhovnog vođe.

Hamenei je odbacio tvrdnje da je kriza u Mijanmaru vjerske prirode iako, kako je rekao, "jesu umiješani i vjerski ekstremisti".

On je rekao da je u pitanju politička stvar i da je potrebno izvršiti političke i ekonomske pritiske na mjanmarsku vladu da bi se prekinulo nasilje.

Oko 370.000 ljudi, uglavnom pripadnika muslimanske manjine Rohingya, napustilo je Mijanmar i pobjeglo u Bangladeš, saopštila je danas Kancelarija UN za izbjeglice (UNHCR).

Savjet bezbjednosti UN sutra će održati hitan sastanak posvećen krizi u Mijanmaru.

Iz Mijanmara, zemlje s većinskim budističkim stanovništvom, Rohingye bježe od 25. augusta.


(TBT, AFP)