STRANI MEDIJI O NEOFAŠIZMU U HRVATSKOJ: "Hrvatska vlada pruža vrlo mali otpor simpatizerima ustaškog režima"

13.09.2017. u 07:51

REGIONAL

The times of Israel prenio je članak AFP-a o kritikama upućenim hrvatskoj vladi zbog njenog odnosa prema simpatizerima nacizma u državi


FOTO: (Hina)

The times of Israel prenio je članak AFP-a o kritikama upućenim hrvatskoj vladi zbog njenog odnosa prema simpatizerima nacizma u državi.

Sa svojim hitlerovskim brkovima, bivši borac Marko Skejo ne krije svoju politiku: raspuštena paravojna jedinica u kojoj se borio javno izražava nostalgiju za pronacističkom prošlošću protiv koje se Hrvatska pokušava boriti, piše AFP.

Friščić: "Dosegli smo svoj cilj"

Hrvatske oružane snage (HOS) izjavile su prošle sedmice da će nastaviti podizati spomen-ploče svojim suborcima ubijenima u ratu tokom devedesetih, na kojima stoji pronacistički slogan "Za dom spremni", navodi AFP. Frazu je tokom Drugog svjetskog rata koristio ustaški režim koji je progonio i ubio stotine hiljada Židova, Srba, Roma i antifašističkih Hrvata.

Bivše paravojne jedinice postavile su prošlog studenog spomen-ploču kod Jasenovca, poznatog kao "hrvatski Auschwitz", što je izazvalo zgražanje manjina, boraca za ljudska prava te opozicije u Hrvatskoj. Nakon nekoliko dana pregovora, HOS je pristao ukloniti ploču s ovog područja, ali ju je samo premjestio na lokaciju udaljenu oko 10 kilometara, piše AFP.

"Niko ovo ne može dotaknuti... Dosegli smo svoj cilj", izjavio je jedan od vođa HOS-a Ivan Friščić na konferenciji za novinare, dok su njegovi pristaše izvikivali kontroverzni slogan. Skejo je izjavio da ga vlasti nisu uspjele ukloniti s ploče te rekao: "Bili bismo najveći gubitnici da smo im to dopustili", navodi AFP.

Bernardić: "Vlast potiče fašizam"

Mnogi Hrvati bili su ogorčeni reakcijom konzervativnog premijera Andreja Plenkovića na ovaj slučaj. Mediji su objavili da je Plenković popustio pronacistima, a predsjednik opozicijskog SDP-a Davor Bernardić izjavio je da vlasti "potiču fašizam".

Iako su ekstremni simpatizeri ustaškog režima danas manjina, vlada im pruža vrlo mali otpor, piše AFP. U januaru je jedna hrvatska škola odbila održati izložbu Anne Frank jer je uključivala rasprave o zločinima bivšeg režima. Sljedećeg je mjeseca održan marš ekstremnih desničara u Zagrebu, koji su izvikivali pronacističke slogane. Njihov vođa je kasnije uhapšen, ali je ranije ovog mjeseca sa svojim sljedbenicima javno zapalio srpsku zastavu. U hrvatskim gradovima još uvijek se redovito održavaju mise za ustaškog vođu Antu Pavelića.

Fudbalski fanovi također redovito izvikuju slogan "Za dom spremni", a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno ga je nazvala "starim hrvatskim pozdravom". Međutim, tokom vikenda je promijenila izjavu i opisala ga kao "neprihvatljivog". Plenković je obećao donošenje zakona koji zabranjuje simbole svih totalitarnih režima, ali njegovi kritičari tvrde da nije ispunio obećanje o odmaku od atmosfere netolerancije, govora mržnje prema manjinama te pritisaka na nezavisne medije.

Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je da je premijer usredotočen na osiguravanje ostanka na vlasti: "Umjesto da vodi državu, vlada se bavi održavanjem svoje većine", rekao je.


(TBT, index.hr)