OSUDE NASILJA SAD osuđuje nasilje u Mijanmaru, EU najavljuje konkretne mjere

13.09.2017. u 02:03

GLOBAL

No, službeni Washington ne dovodi u pitanje vladu Aung San Suu Kyi u jeku masovnog egzodusa pripadnika muslimanske manjine zbog nasilja


FOTO: (EPA)

Dok je Bijela kuća "duboko zabrinuta" krizom Rohinja u Mijanmaru, Europska unija "prati situaciju" i najavljuje konkretne mjere ove sedmice, prenose agencije.

No, službeni Washington ne dovodi u pitanje upravljanje vlade Aung San Suu Kyi u jeku masovnog egzodusa pripadnika muslimanske manjine zbog nasilja.

Najmanje 300.000 Rohinja izbjeglo je u Bangladeš nakon vala nasilja pokrenutog krajem augusta kada se dio pobunjenika koji su željeli obraniti prava te manjine sukobio s policijom.

"Sjedinjene Države duboko zabrinjava kriza u Mijanmaru", rekla je Sarah Huckabee Sanders, glasnogovornica američkog predsjednika Donalda Trumpa na konferenciji za novinare.

"Ponavljamo da osuđujemo napade na Rohinje i nasilje koje je uslijedilo", dodala je ona komentirajući krizu koju je UN nazvao "etničkim čišćenjem".

Krajem prošle sedmice State Department je istaknuo da prioritet daje humanitarnom pristupu te pozvao sve strane, uključujući i vojsku, na smirenje napetosti.

Mogherini 'izbliza prati' događanja

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Federica Mogherini poručila je da Bruxelles "pažljivo prati" događanja u mijanmarskoj pokrajini Rakhine.

"Izbliza pratim dramatična događanja na granici između Rakhinea i Bangladeša", poručila je Mogherini u pisanom priopćenju.

Naglasila je da su čelnici EU-a u stalnom kontaktu s dužnosnicima Vlade Mijanmara te podsjetila kako su im prošle sedmice izrazili zabrinutost zbog posljednjih događanja.

Istaknula je da je trenutno prioritet dostava humanitarne pomoći u regiju.

"Potrebno je primijeniti prijedloge navedene u izvještaju, čiju je pripremu nadgledao bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, te riješiti problem iz temelja", poručila je Mogherini.


(TBT, Al Jazeera)