ČAJDŽINICA NA IRANSKOM VELIKOM BAZARU Možda i najmanja na svijetu

12.09.2017. u 00:37

CIVILIZACIJA

Među hiljadama dućana koji se prostiru duž vijugavih sokaka teheranskog Velikog bazara nalazi se čajdžinica Haj Ali Darvish.


FOTO: (Screenshot CNN)

Nije jedina čajdžinica na tom mjestu, ali pošto je otvorena 1918., svakako je jedna od najstarijih. Prema nekima je i najmanja - ne samo na bazaru, već u cijelom svijetu.

Za one koji pronađu put do kafea veličine jednog ormara širokog dva metra, vlasnik Kazem Mabhutyan rado će ponuditi širok spektar čajeva i savjet o njihovim ljekovitim svojstvima.

"Putovao sam u inozemstvo i isprobao različite vrste poput engleskog, turskog i arapskog, ali ništa se ne može približiti perzijskom čaju", kazao je za CNN.

Kahva i topla čokolada su također na meniju.

Mabhutyan je posao preuzeo od svog oca Haj Alija Mabhutyana, koji je 1962. kupio čajdžinicu od njenog prvog vlasnika Haj Mohameda Hasana Shamshirija.

Prije iranske revolucije iz 1979., čajdžinica je mnoge dućane na bazaru snabdijevala čajem, kaže Mabhutyan. Međutim, od tada su ljudi koji rade na bazaru sami počeli praviti čaj. To ipak nije zaustavilo njezin procvat.


FOTO: (Screenshot CNN)

Mabhutyan poslužuje sve veći broj turista čiji broj posljednjih godina raste -  u periodu od 2009. do 2016. porastao je sa 2.2 mil. na 5.2 miliona.

"Zamolim sve moje mušterije da ostave poruku u knjizi gostiju, a svima koji tu popiju čaj prvi put poklonim novčić kao suvenir."

Mabhutyan također vjeruje u marketing na društvenim mrežama. Prije nekoliko godina otvorio je  i račun na Instagramu Haj Ali Darvish.

Voli objavljivati fotografije svih koji dođu u posjetu. Kaže da je to pomoglo da njegova mala čajdžinica bude jedno od najpopularnijih i nezaobilaznih mjesta na bazaru.

(TBT, CNN)