MERKEL ODGOVORILA ANKARI: Turci su sigurni u Njemačkoj; ovdje ne hapsimo novinare

12.09.2017. u 07:03

GLOBAL

Kancelarka je poručila da svi turski građani mogu putovati u Njemačku, jer im ne prijete teroristi i rasistički motivirani napadi


FOTO: Merkel: (EPA)

Turci mogu sigurno putovati u Njemačku, izjavila je kancelarka Angela Merkel i odbacila upozorenja iz Ankare državljanima Turske da im u Njemačkoj prijete teroristi i rasistički motivirani napadi.

Napetosti između Berlina i Ankare bujaju zadnjih mjeseci.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu upozorenje svojim građanima koji žele posjetiti Njemačku, savjetujući im oprez zbog jačanja rasizma u toj zemlji pred izbore, protuturskih osjećaja i navodne potpore terorističkim skupinama.

"Želim jasno reći da svi turski građani mogu ovamo putovati", rekla je Merkel u sklopu kampanje za parlamentarne izbore 24. septembra.

'Zagarantovana sloboda govora i vladavina prava'

"Ovdje ne hapsimo novinare i novinari nisu praćeni. Ovdje je zajamčena sloboda govora i vladavina prava i time se ponosimo", kazala je ona, kako prenosi Hina.

Upozorila je na slučaj njemačko-turskog novinara Deniza Yucela, koji je uhićen u Turskoj i više od 200 dana je u zatvoru.

Yucel je  jedan od 12 njemačkih državljana koji su u turskim zatvorima zbog političkih optužbi, od kojih četiri imaju dvostruko državljanstvo.

"Mislimo da nema opravdanja da on bude u zatvoru, a isto to vrijedi za najmanje 11 drugih Nijemaca", rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka razljutila je Vladu u Ankari prošli tjedan, kada je, u sklopu kampanje za izbore, na kojima se nada izboriti četvrti mandat, rekla da bi mogla predložiti prekid pregovora o pristupanju Turske Europskoj uniji.

Prema anketama, Merkel i njezini konzervativci, kršćanski demokrati, u velikom su vodstvu ispred socijaldemokrata.


(TBT, Al Jazeera)