DUTERTE ODGOVARA AKTIVISTIMA ZA LJUDSKA PRAVA "Rohingye prolaze kroz najstrašnije oblike zlostavljanja"

10.09.2017. u 01:39

MARKER

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte u subotu je oštro odgovorio aktivistima za ljudska prava koji ga kritiziraju zbog njegovog rata protiv droge, ali ignoriraju užasno stanje Rohingya muslimana u Mijanmaru.


FOTO: Rodrigo Duterte (AP)

Predsjednik je naglasio da Aung San Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, ne rješava krizu u kojoj se nalazi ovaj narod dok stotine njih ginu. "Pogledajte što se događa u Burmi. Ona (Aung San Suu Kyi) je dobitnica Nobelove nagrade", rekao je Duterte na svečanom zatvaranju Poslovne konferencije u Cagayan de Oru, navodi Inquirer.

Duterte je naveo da, uprkos tome što je u središtu međunarodnih vijesti, skupine za ljudska prava ne kritiziraju Suu Kyi zbog njezinog neuspjeha u rješavanju krize u Mijanmaru, gdje Rohingya muslimani "prolaze kroz najstrašnije oblike zlostavljanja".

Ipak, suprotno njegovim navodima, Human Rights Watch reagira na krizu sa Rohingyama i hitno je pozvao UN da održi hitni sastanak. Također želi od UN-a da upozori mijanmarske vlasti da će se naći pred ozbiljnim sankcijama ukoliko ne okončaju brutalnu kampanju protiv Rohnigya.

Dodao je da su samo Peking i Moskva iskazali poštovanje prema kampanji njegove administracije i nisu kritizirali ubijanja u Manili.

HRW, u subotnjem obraćanju medijima, pozvao je UN da istraži Duterteov rat protiv droge nakon smrti tinejdžera u nedavnim policijskim operacijama. ''Vansudska pogubljenja dvoje djece u periodu od tri dana, a koja izvršava filipinska policija, naglašavaju potrebu da UN hitno istraži nasilnički 'rat protiv droge' predsjednika Dutertea.''

''Od juna 2016. nekoliko desetina djece mlađe od 18 godina izgubilo je živote u ubistvima vezanim za rat protiv droge, a okolnosti upućuju na to da je Filipinska nacionalna policija (PNP) svjesno i promišljeno ubila dvoje djece", navodi se u priopćenju HRW-a, prenosi GMA News.

"Duterteovo odbacivanje vladavine zakona učinilo je sve Filipince potencijalnima žrtvama 'rata protiv droge', bez obzira na njihovu dob'', također stoji u priopćenju.

Duterte je samo odgovorio: "Vi (borci) za ljudska prava... ušutite".

(TBT, World Bulletin)