TURSKA: Njemačka je opasna za Turke, u državi vladaju rasizam i ksenofobija

12.09.2017. u 07:02

GLOBAL

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je upozorenje za putnike koji žele posjetiti Njemačku, savjetujući im oprez zbog jačanja rasizma u toj zemlji pred izbore, protuturskih osjećaja i navodne potpore terorističkim skupinama


FOTO: Erdogan (public)

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je upozorenje za putnike koji žele posjetiti Njemačku, savjetujući im oprez zbog jačanja rasizma u toj zemlji pred izbore, protuturskih osjećaja i navodne potpore terorističkim skupinama.

"Politički vrh u Njemačkoj gradi svoje predizborne kampanje na protuturskim temeljima i blokiraju naše pridruživanje EU-u", navodi se u saopštenju. Ministarstvo upozorava da je Njemačka "neko vrijeme pod utjecajem jačanja krajnje desnice i čak rasističke retorike."

Tvrdi i da se u Njemačkoj ne može obratiti sudu zbog "ksenofobije i rasizma".

Upozorili su i na teroriste Ankara uz to optužuje da je Njemačka pružila utočište terorističkim grupama, posebno Radničkoj stranci Kurdistana (PKK) i mreži Fethullaha Gulena. PKK je zabranjena teroristička grupa u Turskoj i EU, a Gulen nije.

Teroristi "se slobodno kreću ulicama" Njemačke, optužuje ministarstvo, savjetujući svojim građanima da izbjegavaju političke skupove ili događaje koje organizuju terorističke organizacije koje odobrava njemačka vlada.

Upozorava i da se s turskim državljanima loše postupa na zračnim lukama u Njemačkoj.


(TBT)