ANTI-CLINTON PORUKE Facebook otkrio kako su Rusi pomogli Trumpu da pobijedi?

10.09.2017. u 06:36

GLOBAL

Facebook je objavio da je više od 100.000 dolara vrijednih političkih oglasa kreiranih preko lažnih profila, a koji su plaćeni s računa povezanih s Moskvom


FOTO: (Gettyimages)

Facebook je objavio da je više od 100.000 dolara vrijednih političkih oglasa kreiranih preko lažnih profila, a koji su plaćeni s računa povezanih s Moskvom.

Kako piše New York Times, time je američka javnost dobila još jedan dokaz o umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Većina tih oglasa (njih oko tri hiljade) nisu pozivala na glasanje za konkretnog kandidata, ali su se bavila društvenim pitanjima koja izazivaju velike podjele u javnosti, poput prava seksualnih manjina, rasizma, kontrole korištenja oružja i imigranata.

Radilo se o 470 lažnih profila i stranica koje su u međuvremenu navodno ugašeni.

Osim što povezuju Rusiju s ciljnim uticajem na izbore u Americi, za koje su američke obavještajne službe već ranije zaključile da je rađeno s namjerom da se pomogne Donaldu Trumpu i našteti Hillary Clinton, ovo otkriće je i podsjetnik na to koliko opasnu ulogu Facebook ima u širenju lažnih vijesti i neprovjerenih informacija.

Iz kompanije su rekli da je lažne profile kreirala ruska kompanija “Internet Research Agency“, poznata po tome da koristi “trolove“ za različite objave i komentare na društvenim mrežama i web stranicama.

Zaposleni u Facebooku u srijedu su o svojim otkrićima informisali odbore američkog Kongresa i Senata koji ispituju rusku umiješanost u američke predsjedničke izbore 2016.

“Podijelili smo informacije s američkim vlastima i nastavićemo da radimo sa njima po potrebi“, navodi se u saopštenju.

Iz Facebooka nisu dali primjere spornih reklama, niti su rekli koliko ih je ljudi vidjelo. Ali, Trump je o pitanjima kojima su se reklame bavile, poput ograničavanja imigracije u SAD, praktički izgradio svoju kampanju i na kraju dobio izbore.

Osim spomenutih 3.000 oglasa, iz Facebooka su detektovali još 2.200 sumnjivih oglasa koji su koštali oko 50.000 dolara, a koji bi također mogli da upućuju na rusku umiješanost u američke izbore. Neki od tih oglasa kupljeni su s Facebook profila čije IP adrese su iz SAD, ali je jezik podešen na ruski.

Podsjetimo, FBI, CIA i NSA su još u januaru zaključili da je ruska vlada, po direktnoj naredbi Vladimira Putina, zaslužena za hakovanje hiljade mailova i drugih dokumenata s namjerom da se našteti kampanji Hillary Clineton, kao i njenoj ličnoj reputaciji.

Osim toga, obavještajne agencije zaključile su da su stotine ruskih trolova na društvenim mrežama redovno objavljivali anti-Clinton poruke.


(TBT)