PLANETA PLASTIKE: 83 posto uzoraka vode iz česme sadrži čestice plastike

09.09.2017. u 04:51

TEME

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da milijarde ljudi na Zemlji koriste vodu u kojoj se nalaze vlakna plastike.


FOTO: (Alamy)

Prisustvo vlakana plastike koje je utvrđeno u vodi iz česme u zemljama širom planete navelo je naučnike na hitna istraživanja o njihovom utjecaju na zdravlje.

U istraživanju koje je sprovela neprofitna organizacija Orb Media,ispitivani su uzorci iz petnaestak zemalja. Više od 83 posto uzoraka sadržalo je plastične čestice.

Na neslavnoj listi SAD su zauzele prvo mjesto sa zagađenjem od 94 posto i prisustvom plastike u uzorcima iz Kongresnih zgrada i Trumpovog tornja u New YOrku, pa čak i iz sjedišta američke Agencije za zaštitu prirodne sredine. Slijede Liban i Indija.

Kada je o Evropi riječ, Velika Britanija, Njemačka i Francuska imale su najmanju stopu zagađenja, ali je ona ipak bila 72 posto.

Prosječan broj čestica pronađen u uzorcima od 500 mililitara kreće se od 4,8 u SAD do 1,9 u Evropi.

Rezultati novih analiza ukazuju na nesumnjivu rasprostranjenost zagađenja ove vrste u čovjekovoj okolini u cijelom svijetu.

Ranija istraživanja bila su fokusirana na prisustvo plastike u okeanima što je ukazalo na to da čovjek jedući morske plodove i ribu unosi mikroplastiku u organizam.

„Imamo dovoljno dokaza koje smo prikupili u prirodi da budemo zabrinuti zbog dejstva mikroplastike na živi svijet. Ukoliko postoji utjecaj na živa bića van gradskih i seoskih sredina, kako možemo vjerovati da vlakna plastike u vodi neće imati utjecaja na nas?“, objašnjava dr. Sherri Mason sa Državnog univerziteta u New Yorku, koja je bila supervizor istraživanja.

Stručnjaci navode da čovjek svakodnevno „obogaćuje" prirodu ogromnim količinama plastike te da su posljedice već tu. Prisustvo vlakana i čestica plastike u vodi koja dolazi vodovodom do naših domova je upozorenje da su neophodna dodatna istraživanja da bi se ustanovili uzroci kontaminacije i proučila moguća dejstva na zdravlje.

Plastika jeste korisna, ali bi čovjek morao mnogo unaprijediti način na koji je baca kada završi sa njenom upotrebom, upozorili su naučnici.

(TBT, N.G.)