IZVJEŠTAJ: Srbija će morati da prizna Kosovo

09.09.2017. u 14:19

REGIONAL

Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova kako bi se postigao mir u regionu, ocjenjuje Institut za studije ljudskih prava američkog Univerziteta Columbia


FOTO: (Getty images)

U Izvještaju o provođenju dijaloga Kosovo-Srbija, čiji je autor direktor Programa za izgradnju mira i prava tog Instituta David Phillips, predlaže se da se definišu teme pregovora i postavi rok od najviše dvije godine, kao i efikasnije posredovanje međunarodone zajednice, uključujući snažniju ulogu SAD i angažovanje uglednih međunarodnih pregovarača.

Phillips je za albansku redakciju Glasa Amerike rekao da se u izvještaju predlaže 'scenario u kojem svi pobjeđuju' a prema kojem bi priznanje kosovske nezavisnosti dovelo do normalizacije svih bilateralnih pitanja i integracije i Srbije i Kosova u euroatlantske institucije.

- Ako Srbija želi da uđe u EU, poglavlje 35 je kristalno jasno. Beograd neće načiniti napredak ka članstvu u EU dok ne prizna Kosovo, što je osnova za normalizaciju. Kosovo i Srbija treba da pregovaraju s Briselom u pogledu članstva u EU i dvije zemlje treba da uđu u EU zajedno, u isto vrijeme. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe da se suoče s realnošću i pozabave kosovskom situacijom. Naravno da je teško pregovarati o priznavanju Kosova od strane Srbije ali se to mora dogoditi, jedini put naprijed je da Srbija prizna Kosovo, to je ključno za napredak, rekao je David Phillips.

U izvještaju se navodi da Vlada Kosova treba da zauzme sveobuhvatan pristup integraciji kosovskih Srba i osigura da se njihova prava u potpunosti štite i promovišu.

- Međutim, prije svega, međunarodna zajednica mora da učini više. EU je bila vodeći akter u medijaciji. Preporučujemo snažniju ulogu SAD. Važno je da Vašington bude u potpunosti uključen, a međunarodni medijatori da rade na rješenju -, dodao je David Phillips.

On je predložio i da se promjeni format dijaloga, jasno definišu teme pregovora i postavi rok od najviše dvije godine, kao i da se angažuju ugledni međunarodni pregovarači.

- Predlažemo rok od 18 mjeseci uz mogućnost produžetka tog roka na još šest mjeseci ali ne više od toga. EU bi trebalo da postavi specijalnog izaslanika za medijaciju.

On je ocijenio da bi integracija u Evropu bila jasan podsticaj i za Srbiju i Kosovo da pristupe implementaciji dijaloga, a na pitanje šta je podsticaj za EU i SAD da pojačaju svoj angažman, Philips je naveo da je 'Rusija trenutno uspostavila novu liniju fronta u hladnom ratu sa Zapadom' i da se ona nalazi na Zapadnom Balkanu.

- Prema nekim navodima, uspostavila je obavještajnu bazu u Nišu i prebacuje sofisticirano oružje u Srbiju. SAD žele da ojačaju partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, kao i sa Srbijom. Ako SAD imaju strateške interese u tom dijelu svijeta, mogu da izvrše svoj utjecaj kroz snažniju ulogu u dijalogu Kosovo-Srbija. Samo uz američki angažman, taj će proces krenuti napred -, dodao je Phillips.

Prema njegovim riječima, Rusiju ne zanima srpski narod već da potkopa interese Zapada na Balkanu.

- Vladimir Putin govori o jedinstvu Slovena, jedinstvu pravoslavaca, ali u suštini, Rusiju uopšte ne zanima srpski narod. Ona samo manipuliše tim pitanjem kako bi potkopala zapadni utjecaj i pokušala da ograniči ulogu NATO-a na Zapadnom Balkanu -, rekao je.

On je dodao da građani Srbije treba da uvide da im je budućnost uz Evropu i Zapad.

- Mogu da krenu naprijed sa Euroatlantskim aspiracijama ako riješe nesuglasice s Kosovom. Rusija neće biti tu da pomogne Srbiji. Ona samo manipuliše Srbima, građani treba da shvate tu činjenicu i približe se više Zapadu -, rekao je Phillips, prenosi Glas Amerike.


(TBT)