NAJLJEPŠE GRAĐEVINE ŠIROM SVIJETA: 7 arhitektonskih čuda inspiriranih prirodom

08.09.2017. u 08:31

CIVILIZACIJA

Od bajkovitog Lotosovog hrama do spiralnog Heliks mosta, otkrivamo vam povezanost čovjeka i prirode pretočenu u predivna arhitektonska čuda.


FOTO: (Public)

Arhitekti su uvijek bili inspirirani prirodom, a dokazi njenog utjecaja se mogu posmatrati tokom vijekova, od simbola prirode u drevnoj grčkoj i rimskoj arhitekturi do radova Franka Lloyda Wrighta u XX vijeku.

Od indijskog Lotosovog hrama do Heliks mosta u Singapuru, otkrivamo vam vezu čovjeka s prirodom u slijedećim građevinama: 

1. Nacionalni stadion u Pekingu (Kina)


FOTO: (Reuters)

Ovaj stadion je osmislila švicarska firma Herzog&de Meuron za Olimpijske igre 2008. godine, a i prije završetka izgradnje, lokalno stanovništvo mu je dalo nadimak Ptičje gnijezdo. 

Unutrašnjost, krov i stepenište su osmišljeni u obliku posude i integrirani su u strukturu prostorne mreže, koja je ukrašena preklapajućim čeličnim podupiračima. Prostor između njih je popunjen prozirnim membranama, baš poput praznina u ptičjim gnezdima.

Na ovom stadionu se održavaju koncerti i drugi posebni događaji, a Nacionalni stadion Peking će 2022. godine biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

2. Lotosov hram, New Delhi (Indija)


FOTO: (Amos Chapple)

Inspiriran oblikom cvijeta lotosa, arhitekta Fariborz Sahba je osmislio 27 samostalnih mramornih latica raspoređenih u grupama od tri latice. Materijal za izgradnju latica je stigao sa planine Penteli u Grčkoj, iz istog mjesta kao i za izgradnju Partenona.

Vrata hrama su zvanično otvorena 1986. godine, a centralna sala može primiti 2.500 ljudi.

3. Atomium, Brisel (Belgija)


FOTO: (DW)

Ova zgrada je prvobitno izgrađena za Svjetsku izložbu 1958. godine ili Expo 85. Atomium je visok 102 metra i karakteriziraju ga devet međusobno povezanih sfera od nehrđajućeg čelika koje su povezane tako da formiraju oblik jednog molekula kristala željeza uveličanog 165 milijardi puta. Danas se u unutrašnjosti nalazi muzej i nekoliko privremenih eksponata. 

4. Most Helix (Singapur)


FOTO: (Aneeth)

Ovaj most povezuje poznati hotel i tržni centar sa Muzejem umjetnosti i nauke i baštama u zaljevu. Inspiracija za dizajn mosta je bila dvostruki heliks DNK: cjevaste strukture od nehrđajućeg čelika povezuju dvije različite spirale sa palubom mosta.

5. Sagrada Familia, Barcelona (Španija)


FOTO: (Business Insider)

I dok je Antoni Gaudi tokom cijelog svog rada bio inspiriran vjerom, priroda je inspirirala ovu nedovršenu rimokatoličku crkvu, koja prikazuje odnos između čovječanstva, prirode i religije.

Svako ko uđe u ovu građevinu osjeća se kao da je ušao u ogromnu šumu, baš kao što je Gaudi i namjeravao.

6. Kubne kuće, Rotterdam (Holandija)


FOTO: (photoyourspace)

Uprkos svim teškim uglovima i ravnim linijama, arhitekta Pieta Bloma je zapravo inspirirala šuma kad je pravio nacrt za holandske kuće 1977. godine.

Svaka žuta kocka se nalazi pod uglom od 45 stepeni i postavljena je na šestrostrani stub predstavljajući drvo. Iako kocke i dalje imaju funkciju privatnih kuća, radoznali turisti mogu obići njihovu unutrašnjost.

7. Taipei 101 , Taipei (Kina)


FOTO: (Flickr)

Kad se otvorio 2004. godine, ovaj neboder koji ima 101 sprat i nalazi se na visini od 510 metara, bio je u to vrijeme najviša zgrada na svijetu.

Poznati arhitekta C. Y. Lee ga je osmislio kao stablo bambusa. Postoji sveukupno osam segmenata koji se sastoje od osam spratova (osam je sretan broj u kineskoj kulturi), koji oponašaju segmente biljke kao i azijske pagode.

(TBT, N.G.)