MISIJA POMIRENJA Papa u Kolumbiji molio za mir, upozorio na duboku tamu

09.09.2017. u 01:38

RELIGIJA

Papa Franjo je pred više od milion vjernika u Bogoti pozvao mlade Kolumbijce da oproštajem pomognu oporavak svoje zemlje poslije poluvjekovnih sukoba


FOTO: (Tanjug-AP)

Papa Franjo je pred više od milion vjernika u Bogoti pozvao mlade Kolumbijce da oproštajem pomognu oporavak svoje zemlje poslije poluvjekovnih sukoba.

Također, poglavar Rimokatoločke crkve je Kolumbijcima poručio da treba da "gledaju u budućnost neopterećeni mržnjom" koju stariji često nose u sebi. Papa je upozorio na "duboku tamu" koja Kolumbiji prijeti nasiljem, korupcijom i osvetom.

"Takva tama je žeđ za osvetom i mržnja koja kvari srca onih koji bi da na svoju ruku ispravljaju nepravde, tama onim koji su oguglali na bol žrtava", naveo je poglavar Katoličke crkve.

Više od milion ljudi okupilo se u parku Simon Bolivar u Bogoti na otvorenoj misi koju je držao papa.

U svojoj misiji pomirenja, papa će danas posjetiti grad Viljavisensio koji je nekada bio pod opsadom gerilaca i tamo će održati misu za pomirenje. Očekuje se da budu prisutni i nekadašnji pobunjenici.

On se nalazi u petodnevnoj posjeti Kolumbiji, i tako ispunjava obećanje dato tokom pregovora vlade i pobunjenika iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK).


(TBT)