DURAKOVIĆ: Bojim se isceniranog terorizma - To bi bilo iskorišteno kao argument za revitalizaciju tzv "Herceg Bosne"

07.09.2017. u 12:52

MARKER

Govoreći za TV1 o agresivnoj i histeričnoj kampanji oličenoj u insinuacijama o rastućoj radikalizaciji Bošnjaka, i tzv islamskom ekstremizmu na koji se referišu hrvatski ali i pojedini evropski zvaničnici desničarske političke orijentacije, akademik Esad Duraković upozorio je na bojazan od isceniranih terorističkih incidenata koji bi za posljedicu imali podjelu BiH


FOTO: Duraković (Vijesti.ba)

Govoreći za TV1 o agresivnoj i histeričnoj kampanji oličenoj u insinuacijama o rastućoj radikalizaciji Bošnjaka, i tzv islamskom ekstremizmu na koji se referišu hrvatski ali i pojedini evropski zvaničnici desničarske političke orijentacije, akademik Esad Duraković upozorio je na bojazan od isceniranih terorističkih incidenata koji bi za posljedicu imali podjelu BiH.

"Ono čega se ja plašim, a daj Bože da pogriješim, jeste da se iscenira, incident, dva, tri, neki teroristički akt ili nešto slično sa tzv "islamstičjih" pozicija, jer zato mogu da se plate ljudi, i onda će imati argument oni koji nas optužuju za radikalizam - reći će, evo vidite o čemu se radi, to je stvarno nešto s čime se mi ne možemo pomiriti i mi ćemo stvoriti "Herceg Bosnu". Plašim se tih režiranih incidenata jer indikativno je da sa takvih instanci stižu istovremeno tako krupne izjave a da EU i njene institucije šute o tome", kazao je Duraković.

On je poručio da je istrajno zalaganje za toleranciju, suživot i trpeljivosti u vremenu kada u EU i u Hrvatskoj buja fašizam najbolji odgovor i odbrana.

"Možda je pretenciozno da kao Bošnjak govorim o tome, ali ja tvrdim sa punom odgovornošću da su Bošnjaci kosmopolitski narod, i da trebamo gajiti taj kospomolitizam i internacionalizam. Oni moraju imati u vidu da Bošnjaci koji su preživjeli genocid nikada se nisu svetili zbog toga. Mi smo ljudi koju su otvoreni za saradnju. Evropa koja je birokratizirana i dehumanizirana mogla bi u Bošnjacima prepoznati kosmopolitizam i afirmirati ga jer istovremeno u EU zemljama jača fašizam, i ozbiljna fašizacija u Hrvatskoj i nekim drugim zemljama. Dakle ostanimo na kursu, tolerancije, suživota, trpeljivosti, to je jedini pravi odgovor", poručio je akademik Duraković.


(TBT, vijesti.ba)