GLAVNI SIGURNOSNI IZAZOV NA BALKANU JE NACIONALIZAM Zašto Kolinda naziva BiH uporištem islamističkih radikala?

08.09.2017. u 02:21

 REGIONAL

„Međutim, sigurno je da je glavni sigurnosni izazov na Zapadnom Balkanu – nacionalizam pa bi stoga bilo mudro da se koncentriramo na opasnosti koje proizlaze od nacionalizma, a to se ne čini..“


FOTO: (index.hr)

Dejan Jović, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, govorio je za Radio Slobodna Europa.

Komentirao je nacionalizam u regiji, odnose Hrvatske i BiH te učestale izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja opisuje BiH kao uporište islamističkih radikala i ekstremista.

"Terorizam je ozbiljna globalna prijetna pa treba biti oprezan. No informacije o tome kolika je stvarna opasnost nisu javno dostupne, tako da nam ostaje samo da vjerujemo ili ne vjerujemo političarima. Međutim, sigurno je da je glavni sigurnosni izazov na Zapadnom Balkanu – nacionalizam pa bi stoga bilo mudro da se koncentriramo na opasnosti koje proizlaze od nacionalizma, a to se ne čini, nego upravo suprotno - nacionalizam se ili ignorira ili čak i potiče. Dakle, naš fokus u sigurnosnom smislu trebala bi biti stalna kritika nacionalizma, posebno agresivnog i nasilnog", rekao je Jović za RSE.

"Hrvatska iskorištava činjenicu da je članica EU, a BIH nije"

Profesor Jović dotaknuo se i hrvatske vanjske politike u kontekstu činjenice da je Hrvatska članica Europske unije, a BiH nije.

"S druge strane, Hrvatska pokušava iskoristiti činjenicu da je ona zemlja članica Europske unije i NATO-a, a da Bosna i Hercegovina to nije pa prema tome želi postići neke prednosti u situaciji kad ima nešto veću političku moć, ili barem smatra da je ima. Ona želi iskoristiti bolju poziciju koju trenutno ima kako bi postigla neke vlastite političke ciljeve i interese. Hrvatska sada pokušava članstvo u EU i NATO-u koristiti da bi "preko Brisela utjecala na Balkan", dok je ranije htjela preko navodnog poboljšanja odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana što prije doći "do Brisela", rekao je Jović.

Hrvatsko "soliranje"

"Otkako je postala članica Evropske unije, najveći dio njene vanjske politike obilježen je pokušajem da se Evropsku uniju instrumentalizira kako bi se postigli specifični ciljevi Hrvatske u odnosu prema, prije svega, Srbiji, a također i Bosni i Hercegovini. Vidjeli ste da je ona nekoliko puta pokušala usporiti put Srbije, odnosno blokirala je početak razgovora o pojedinim poglavljima, doduše neuspješno, jer Hrvatska u stvari nema dovoljno moći da to napravi sama, a trenutno nema nijednog saveznika za takvo "soliranje". Ove izjave u odnosu na Bosnu i Hercegovinu pokazuju da ona to pokušava i u tom slučaju", smatra prof. Jović.

Zašto Kolinda upozorava na "prijetnje" iz BiH?

"U Hrvatskoj politici se i inače primjećuje trend sekuritizacije, odnosno povećane važnosti pitanja kao što su "domovinska sigurnost" i sigurnost općenito. Planira se razvoj vojne industrije, a obrambena i sigurnosna komponenta je izraženija otkako je Kolinda Grabar-Kitarović postala predsjednica Republike. To se mora opravdati i pred domaćom i pred inozemnom javnošću. Ako u neposrednoj blizini svoje zemlje imate neke ozbiljne prijetnje i sigurnosne prijetnje, ili ako ste uvjerili javnost da je to slučaj, onda možete lakše opravdati takvu politiku", kaže Jović.


(TBT)