ŠTA VUČIĆ DONOSI U SARAJEVO: Posjeta predsjednika Srbije poslije šest godina

07.09.2017. u 09:52

POLITIKA

Zvaničnici iz BIH već u susret Vučićevom dolasku ističu značaj posjete u kontekstu nastavka pomirenja, ekonomske saradnje, odnosa prema Srpskoj, te sveukupnih bilateralnih odnosa, a očekuje se da će biti riječi o zajedničkim projektima, stvaranju boljih političkih odnosa, ali i otvorenim pitanjima, kao što je pitanje granice


FOTO: (Nedeljnik)

Kad Aleksandar Vučić u četvrtak bude došao u Sarajevo, bit će to njegova prva bilateralna posjeta BIH u svojstvu predsjednika i prva na tom nivou poslije šest godina.

Da li će posjeta opravdati procjene da je riječ o prvorazrednom političkom događaju - moglo bi da bude jasno i prije nego što srpski predsjednik napusti Sarajevo, piše Tanjug, prenosi B92.

Zvaničnici iz BIH već u susret Vučićevom dolasku ističu značaj posjete u kontekstu nastavka pomirenja, ekonomske saradnje, odnosa prema Srpskoj, te sveukupnih bilateralnih odnosa, a očekuje se da će biti riječi o zajedničkim projektima, stvaranju boljih političkih odnosa, ali i otvorenim pitanjima, kao što je pitanje granice.

Sam predsjednik Srbije je uoči odlaska poručio, ne prvi put, da odnose Srba i Bošnjaka smatra veoma važnim i ponovio da Srbija poštuje integritet BiH:

"Ja to ne krijem i ja to stvarno mislim".

Vučić je dodao da je Srbin, koji voli Republiku Srpsku, ali da poštuje BiH i smatra da su odnosi Bošnjaka i Srba izuzetno važni, zbog budućnosti.

"Oni su važni i zbog Novog pazara, Sjenice, Tutina...", ukazao je predsjednik Srbije i da, kako je ranije već govorio, ne bi imao ništa protiv da BiH gradi vrtiće i škole u tim mjestima i da nose ime Bosne i Hercegovine.

Član Predsedništva BIH Mladen Ivanić smatra da je najvažnije što poslije dužeg vremena godina dolazi do posjete jednog predsjednika Srbije BIH.

On za Tanjug ocjenjuje da je na Sarajevu odgovornost što tih posjeta nije bilo ranije, jer je, kaže, Sarajevo nekoliko puta odbijalo i nalazilo razloge za otkazivanje posjete.

Zbog toga smatra da je Vučićeva posjeta "prvorazredni" politički događaj.

Ivanić kaže da se očekuje istinsko poboljšanje odnosa između Beograda i Sarajeva, a uvjeren je da će se to vidjeti i po načinu dočeka predsjednika Vučića.

Baš na taj momenat ukazao je ovih dana i ministar spoljnih poslova BIH Igor Crnadak, rekavši da zvanično Sarajevo Vučića treba da dočeka na odgovarajući način i dostojanstveno poslije njegovog negativnog iskustva u Srebrenici, 2015, kada je, inače, Vučić bio napadnut, a počinioci do danas nisu pronađeni.

Ivanić također kaže da bi sada bilo značajno da se pokrenu neke stvari koje su godinama stajale nedefinisane, a jedna od njih je - pitanje granica.

"Već 15 godina se zna gdje su granice, ali se taj sporazum ne potpisuje zato što je Srbija bila zainteresovana za nekoliko mjesta za razmjenu, a BIH o tome nije htjela da priča. Nadam se da će se stvoriti uslovi u BIH da počne o tome da se razgovara, tako da je to samo početak", kaže on za Tanjug.

Iako će, kaže, biti puno konkretnih i praktičnih tema, ne očekuje se priča o auto-putu Beograd-Sarajevo, jer o tome nema saglasnosti unutar BIH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BIH Valentin Inzko očekuje da će situacija poslije Vučićeve posjete Sarajevu biti još bolja.

Komentarišući pozitivno Vučićevu posjetu, on je na isti način ocijenio i njegovu inicijativu za intenzivniju saradnju Srbije sa Srbima u regionu i dijaspori.

Dobre poruke i novu etapu u odnosima Srbije i BIH očekuje i ministar spoljnih poslova Crnadak.

"Riječ je o posjeti od ogromnog značaja i za BiH i za Srbiju, odnosno za odnos dvije zemlje, region, ali i bošnjačko-srpski dijalog. Mislim da je on (Vučić) kao jedan od stubova promocije jednog istinskog razumijevanja i istinskog približavanja naroda i zemalja u regionu veoma važan gost. Ovo je jedna od najvažnijih posjeta u posljednje vreme", rekao je Crnadak za portal Klix.ba.

Glavni urednik novinske agencije FENA, sa sjedištem u Sarajevu, Dejan Jazvić ocjenjuje da bošnjačka strana možda i najviše očekuje od te posjete, jer vlada duboko uvjerenje da Vučić ima snažan uticaj na predsjednika RS Milorada Dodika i "provlači se nada da bi on mogao da ublaži Dodikove stavove prema BIH".

Također, kaže Jazvić za Tanjug, postoji nada će dolazak predsjednika Srbije podstaknuti rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja i na neki način pomoći relaksiranju unutrašnjih nacionalnih i političkih odnosa u BIH.

"BIH je ušla u predizbornu kampanju za izbore iduće godine zbog čega su započete reforme i samo funkcionisanje vlasti zapalo je u svojevrsnu blokadu. Postoji nada da bi Vučićeva posjeta mogla pozitivno djelovati i na unutrašnju situaciju u BIH", rekao je Jazvić.

U Sarajevu ima mišljenja da Vučićeva posjeta ima dodatnu težinu zbog unutrašnjih previranja u BIH, a on sam je nedavno, na pitanje kako vidi sukob Miroslava Tuđmana i Bakira Izetbegovića, konstatovao da je očigledno da postoje određena trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, ali da kao predsjednik Srbije ne bi to da komentariše.

Cilj Srbije je, kako je poručio, da ima dobre odnose i jednima i s drugima, ali i da zna šta se zbiva.

"Očigledno da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjačkim odnosima već i u hrvatsko-bošnjačkim, a ja im želim da to prevaziđu", rekao je Vučić.

Kako je naveo, posjeta Sarajevu imat će smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civilizovan i pristojan, kao način rješavanja srpsko-bošnjackih problema.

Inače, Vučić je u Sarajevu bio u martu ove godine kao predsjednik Vlade Srbije, gdje je učestvovao na samitu premijera Zapadnog Balkana.

On se sa članovima Predsedništva BiH tokom premijerskog mandata više puta sastao na međunarodnim skupovima, a bio je i dva puta u Mostaru na privrednom sajmu i u Srebrenici na komemoraciji žrtvama genocida.

S druge strane, članovi Predsedništva BIH bili su na Vučićevoj inauguraciji u Palati Srbija, a bošnjački član Bakir Izetbegović rekao je tada da sa predsjednikom Srbije nastavlja istu, otvorenu politiku koju su vodili dok je on bio premijer, dodajući da su još tada obećali da će raditi na popravljanju odnosa dvije zemlje i dva naroda - srpskog i bošnjačkog.


(TBT)