DOKUMENTARAC KOJI ĆE PROMIJENITI SVE: Ovo je pravi razlog za rušenje tornjeva Blizanaca

07.09.2017. u 09:52

GLOBAL

Novi dokumentarac o ubijenom Osami bin Ladenu baca novu perspektivu na ovog napadača na Ameriku, koji se smatra „zaštitnim licem“ napada 11. septembra 2001. godine, a koji je SAD i cijeli svijet promijenio u toku noći.


FOTO: (Wikipedia)

Prema novom dokumentarcu „Put do 11. septembra“, Osama bin Laden bio je ogorčen na Ameriku jer je zbog njenog pritiska morao napustiti Sudan 1996. godine, što je razdvojilo njegovu porodicu, a njega natjeralo na život u siromaštvu.

Živio je u Afganistanu sa drugom suprugom i najstarijim sinom, hranili su se ustajalim hljebom, a sve to je veoma teško palo njegovoj porodici koja ga je napustila da bi otišla u Saudijsku Arabiju, nadajući se boljem životu. Prva supruga ga je također napustila nešto prije kobnih terorističkih napada 11. septembra, u kojima su se osobe u službi Al Kaide sa avionima zaletjele u Svjetski trgovinski centar na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki soliter u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se obje zgrade srušile. Treća letjelica je udarila u Pentagon, a četvrta se srušila u Pennsylvaniji nakon što su putnici pružili otpor otmičarima, piše "Daily Mail" a prenose "Sputnjik" i "Jutarnji list".

U novom dokumentarcu se govori da je Osama bin Laden zapravo bio ogorčen na Ameriku i da je htio osvetu. Film će biti objavljen ove sedmice na kanalu „History“, kako najavljuje „Daily Mail“.

Bivši vođa Al Kaide bio je „bijesan jer mu se život preokrenuo naglavačke kad je morao napustiti Sudan“.


FOTO: Osama bin Laden (history.com)

„Jedina opcija bila mu je da se vrati u Afganistan i živi u siromaštvu i u svom bijesu je napisao deklaraciju od dvanaest stranica o ratu protiv Amerike“, tvrdi se u dokumentarcu.

To bi, ako je istina, značilo da su njegovi motivi bili uzrokovani ličnim razlozima i ljutnji koju je osjećao prema Americi.

Dokumentarac se sastoji od tri odvojena dijela, koja govore o pozadini događaja prije napada 11. septembra, zajedno traju oko pet sati i pokazuju događaje deset godina unazad. Prikazuje se i koliko puta su promašene šanse da se ubije Bin Ladena.

On je u Sudanu uživao visoki status, imao je sopstvenu kancelariju, grupu islamista koji su ga podržavali, zemlju i konje, pa je živio udobnim životom.

Nakon što je morao da ode iz Sudana, jedina opcija mu je bila Afganistan, jer nije mogao otići u rodnu Saudijsku Arabiju, budući da je prije toga kritizirao njenu vlast. Jedan od novinara koji je tada razgovarao sa njim rekao je da se osjetilo da je „krivio Ameriku ne samo zbog historijskih razloga i manipulacija, nego i iz ličnih razloga“.

Njegov život se u potpunosti promijenio zbog američkog pritiska i morao je i da se vrati u Afganistan, u kojem veći dio teritorije jedva da je imao i struju.

Bin Laden je kroz cijeli život volio da ima porodicu blizu sebe, a sve zajedno se procjenjuje da je imao 20 djece i šest supruga. Njegov najstariji sin Abdalah bin Laden danas živi u Saudijskoj Arabiji.

Film pokazuje i detalje istrage koji su otkrili druge planirane napade sa još gorim posljedicama i da su događaji koji su doveli do napada 11. septembra „svoju priču“ započeli još deset godina unazad, najavljuje „Daily Mail“.

(TBT)